Румен Радев за прехода: Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт

"Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение”. Това е част от публикацията  днес на президента Румен Радев във Фейсбук страницата му. По думите му България е направила важен геополитически избор, но това не е успяло да постави трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото.  Тази е причината, според него, политическите констатации да продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани.

В профила си държавният глава казва още по повод 30 г. от прехода: "Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни".

Радев вярва, че трябва да се вземат решения, които отговарят на съвременните реалности, а през последните години израснаха поколения, които не се интересуват от стари идеологии. „Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи.”, пише още Румен Радев.

„Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ”, завършва текста на страницата на президента в социалната мрежа.

haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Марина
    0 -2
    19:39, 10 ное 2019
    Не думай! (макар че нямам никакво намерение и търпение да му чета " умностите")
Последни новини