Убиец с доживотна присъда умря, после възкръсна... и поиска да го освободят от затвора

Бенджамин Шрайбер си е съвсем жив. Но това не му попречило да твърди, че е починал преди 4 години. След като осъденият за убийство мъж колабирал в затворническата килия през 2015, лекарите рестартирали сърцето му 5 пъти. След пълното си възстановяване Шрайбер подал жалба. В нея твърдял, че тъй като бил умрял, преди реанимационните дейности, той на практика е изтърпял доживотната си присъда.

Съдиите, обаче, не се хванали. Макар да бил мъртъв за кратко, това не го измъкнало от затвора. Той ще остане зад решетките, докато медицински преглед не установи, че е мъртъв завинаги.

“Шрайбер е или жив, в който случай трябва да остане в затвора, или е мъртъв, в който случай жалбата му е безпредметна ”, отсякла съдия Аманда Потърфийлд.

Шрайбер е зад решетките от 1996, когато бил признат за виновен за убийството на 39-годишния Джон Тери, чието тяло било открито в близост до изоставено ремарке в селски район в Айова.

Прокуратурата обявила, че Шрайбер и приятелката на Тери са планирали убийството преди да пребият мъжа до смърт с кирка. Съдът го признал за виновен и го осъдил на доживотен затвор без право на замяна през 1997.

Близо две десетилетия по-късно Шрайбер бил поразен от тежък сепсис. Според съда той развил бърбречни камъни, толкова големи, че заради тях “уринирал вътрешно”.

На 30 март 2015, мъжът изпаднал в безсъзнание и бил откаран в болница, където лекарите го върнали към живота. През 2018, Шрейбер подал молба за освобождаване, като твърдял, че е държан незаконно. В нея твърдял, че присъдата му трябва да се счита за изпълнена със смъртта му, а тя се е състояла три години по-рано когато сърцето му спряло.

Съдията обаче не останал впечатлен от изобретателния начин на мъжа да открие вратичка в закона. “Фактът, че Шрайбер е бил в състояние да подаде молба за освобождаването си, само по себе си потвържава статуса му на жив човек”, посочил магистратът.

Все още не е ясно, дали Шрайбер ще обжалва решението пред по-горна инстанция.

Източник: sciencealert.com
 


 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини