Британските депутати за трети път отхвърлиха искането на Джонсън за предсрочни избори

Британските депутати отхвърлиха искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори. Това стана с гласуване в Камарата на общините.

Част от проблема бе във въздържанието на лейбъристите (от които само една десета гласуваха “против”), чийто лидер Джеръми Корбин даде сигнал, че бъдещ законопроект ще бъде подкрепен, ако изрично се посочва дата и ако има гаранции, че Брекзит без сделка ще се избегне.

В отговор Джонсън обеща, че правителството скоро ще предложи нов проект за избори на 12 декември, за да се свърши с “парализата”, а парламентът да спре да държи страната като “заложник”.

Според “Гардиън” нов законопроект се очаква още утре.

С 299 гласа “за” и 70 – “против” текстът няма нужното мнозинство от две трети от депутатите, което в случая е 434 души. Това бе предизвестено, след като Шотландската национална партия (въздържала се) и либералдемократите (“против”) поискаха гаранция, че Обединеното кралство няма да излезе от ЕС преди изборите, както и заради исканията на лейбъристите.

Двете партии също така настояха сделката на Джонсън за Брекзит, която депутатите принципно одобриха (но която той замрази, след като парламентът отхвърли кратките му срокове за излизане), да бъде окончателно изтеглена от парламента.

По-рано днес Европейският съюз предложи, а Великобритания прие, отсрочка на Брекзит най-късно до 31 януари. В противен случай Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС в четвъртък.

Гласуване днес или утре – каква е разликата

Днешният вот бе опит за съобразяване със закона, който фиксира работата на парламента на пет години и насрочва следващата дата за избори. Той изискваше две трети мнозинство, каквото Джонсън (който няма и собствено мнозинство в парламента сега) бе известно, че няма.

Има обаче и друг вариант. Възможно е да се внесе законопроект за избори на конкретна дата, заложена в текста. Той би заобиколил Закона за фиксиран мандат на парламента от 2011 г. и би изисквал просто мнозинство. Този начин за предсрочни избори ще бъде изпробван утре вечерта.

Вариантът с конкретна дата може да получи подкрепа от Шотландската национална партия и либералдемократите.

Джонсън, който предлагаше вотът да е на 12 декември, даде сигнал, че е готов да подкрепи и вариант с дата 9 декември, за каквато говореха двете партии. 

Един от аргументите им бе, че на 12 декември семестърът ще е приключил и много от младите ще са се отправили към родните си места, вместо да гласуват където са регистрирани.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини