Иван Гешев е новият главен прокурор. Преглед на печата

24 часа

Последни прогнози: 3 агенции дават 3,5-9% преднина на Фандъкова, една - 4% за Манолова

Между 3,5 и 9% е дистанцията на първи тур от кметските избори в София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Това показват последните проучвания на 3 социологически агенции дни преди изборите - "Сова-Харис", "Медиана" и Център за анализи и маркетинг (ЦАМ). Само "Маркет линкс" дава 4% преднина за Манолова.

Всички са единодушни, че изходът от вота в София ще е след балотаж. Според "Сова-Харис" и ЦАМ Фандъкова ще спечели с убедителна преднина от 9- 11% пред Мая Манолова. Фандъкова (37,6%) печели балотажа с Манолова (28,5%) с 9,9% аванс според "Сова-Харис". ЦАМ прогнозира 55,8% подкрепа за Фандъкова и 44,2% - за Манолова в действителни гласове.

"Маркет линкс" обаче има три хипотези за изхода от балотажа - според първата победител в двубоя с Фандъкова е Мая Манолова с 3% надмощие. Според втората Манолова побеждава Борислав Игнатов, а Фандъкова не стига до балотаж. А според третата Фандъкова печели битката срещу Игнатов с 9% аванс.

Труд

Иван Гешев е новият главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет избра за главен прокурор Иван Гешев с 20 гласа "за" и 4 "против".

Освен 11-те членове на прокурорската колегия, които го издигнаха, в подкрепа на Гешев гласуваха и девет от членовете на съдийската колегия.

Гласуваха 24-ма от членовете на ВСС, тъй като един е в отпуск. До категоричния вот се стигна след продължило десет часа заседание.

Процедурата по избора ще приключи, когато президентът издаде указ за назначението. В случай, че Румен Радев откаже, ВСС може да проведе повторно гласуване на кандидатурата, като при събрани отново поне 17 гласа, държавният глава ще е длъжен да издаде указ. Монитор

Еврохолд няма да купи ЧЕЗ

В решението е записано, че има доказателства, постъпили в хода на проучването, според които сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, се казва в мотивите на КЗК.

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключва, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване на монопол.

Сега

Нинова: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът за БСП

"Ако подкрепеният от БСП кандидат за кмет на София - Мая Манолова, не стигне до балотаж, аз ще гласувам за промяната". Това каза в ефира на "Здравей, България" по Нова тв лидерът на социалистите Корнелия Нинова, като поясни, че би дала вота си дори за десен кандидат. "Това обаче няма да се наложи, така че сме спокойни", каза още Нинова.

На въпрос колко пари ще похарчи партията за кампанията преди местния вот тя заяви, че пред Сметната палата са заявили 255 000 лева. И подчерта, че БСП не е плащала за билбордовете с лика на Манолова.

Нинова каза още, че никога не е мислила за излизане от политиката. "Съжалявала съм в някои моменти, но не съм мислила за излизане", поясни лидерът на социалистите.

Капитал дейли

КЗК не хареса и "Еврохолд" за купувач на ЧЕЗ

И вторият опит за продажбата на бизнеса на CEZ в България беше спрян по класическия за управляващите начин - през Комисията за защита на конкуренцията, по подобие на отхвърлените Петр Келнер и Гинка Върбакова. Само две седмици след като обяви, че започва задълбочено проучване на сделката, регулаторът излезе с решение, което забранява придобиването на дружествата на CEZ от "Еврохолд" срещу 335 млн. евро.

Формалният мотив накратко е, че купувачът предоставя застраховки, които могат да дадат конкурентно предимство на "ЧЕЗ трейд" и "ЧЕЗ Електро" при сделки на енергийната борса. Реално е знак, че без политическо одобрение подобна продажба не може да бъде осъществена.

Решението на КЗК отново е основано на слаб аргумент - възможно припокриване. Нищо че точно същият проблем съществува при други на борсата - търговците на електроенергия на Христо Ковачки ползват застраховка от свързаната с Ковачки ОЗК за борсовите си сделки.

Дума

Условията за бизнес у нас се влошават

Между Мексико и Саудитска Арабия в световната класация и между Косово и Украйна на регионално равнище е позицията на България в поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020) на Световната банка, разпространен вчера. Тази година класацията обхваща 190 държави, а оценката за България е направена, като се прилагат използваните критерии само за София. Започнал през 2002 г., този проект проверява регулациите, процедурите, времето и средствата, нужни на една малка или средно голяма компания - от регистрирането до справянето й със затруднения, защита от кредитори или изпадане в несъстоятелност и гарантиране правата на акционерите.

Според доклада на СБ запазва се тенденцията от последните години страната да потъва в класацията, този път само с две места - от 59-о на 61-о място в света. Сривът не е толкова драматичен като в предишните две години, когато слизането надолу бе с 11 и 9 позиции. Това не е и най-лошото място за страна от ЕС. Гърция е 79-а, а Малта - 88-а в света. Всяка от останалите държави, с които граничим, обаче е по-добре оценена. Северна Македония е 17-а в класацията, Турция - 33-а, Сърбия - 44-а, Румъния - 55-а, и дори Косово - 57-ма.

Стандарт

Избраха Иван Гешев за главен прокурор

С 20 гласа "за" и 4 "против" Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България.

След 10 часа заседание, в което имаше въпроси и отговори, както и изказване на лични мнения за кандидата, прокурорите и съдиите (по 12 от общо 24) гласуваха кандидатурата на Гешев.

Праща се официалното решение и до президента Румен Радев, който ще трябва да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов обвинител номер едно на България.

Земя

Средната заплата в Благоевград - 700 лева, в София - 1700

Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от БНР.

В същото време обаче се увеличават разликите между средната заплата в различните региони на България. По последни данни на Националната статистика средната заплата в София вече е 1730 лева, а най-ниската в Благоевград 800 лева, което е над два пъти по-малко, отколкото в столицата.

С най-ниските средни заплати, освен Благоевград, са Видин с 805 лева, Хасково с 862 и Кюстендил с 870. Сред първенците пък освен София са Враца 1 213 лева, Стара Загора с 1 164 и Варна с 1 145. През юни средната заплата в обществения сектор е 1 252 лева. Това означава, че основната депутатска заплата вече е 3 756 лева.

ЗЕМЯ припомня, че тук става въпрос за средната заплата, чиито ръст не отменя факта, че у нас между 600 000 и 800 000 са работещите бедни и това не е теза на опозицията, а признание на социалния министър Бисер Петков. По данни на НСИ 22% от българите живеят под прага на бедността, а всеки трети живее в риск от бедност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини