Адвокат Есен Устренска: Градският организъм на Кърджали е болен

Градският организъм на Кърджали е болен. Той не е добра среда за живот на младите хора, отблъсква ги и те напускат града. Много неща се премълчават. Сред тях са домашното насилие над младите майки; хазартът сред младите хора, дрогата и алкохола. Това сподели за Кърджали бг вести кандидатът за общински съветник от Коалиция „БСП за България“ адвокат Есен Устренска. Според нея светът се глобализира, младите напускат Кърджали в посока Терминал 2 или големите градове и не се връщат. Търсят да придобият опит навън. Затова малцина поемат пътя обратно и това става след тежък избор. Есен Устренска е една от тях. Претеглила е позитивите и негативите. Според нея е трудно позиционирането в града. Трябва хората да ти се доверят.

Хубаво е един млад човек да бъде до семейството си. Хубаво е младите майки да раждат и отглеждат децата си тук. Тук има качествени млади хора и ние трябва да се обграждаме с тях, категорична е Есен Устренска. Тя е отбелязва, че ниското качество на живот в Кърджали е причина за отблъскването на младите. Ниското ниво на образование ги лишава от възможността да си поставят постижими житейски цели.

  Кандидатката за общински съветник твърди, че общинска администрация е в дълг на младите в Кърджали. Липсват мерки да се мотивират младите хора да останат тук.  Нужни са платени стажове в общинските институции, практика в предприятията,  подкрепа на младите специалисти да поемат риска на малкия и среден бизнес.

  Според Есен Устренска Кърджали е не само спорт, а духовност, култура, творчество. Необходими са ваучери за младите, с които да се улесни достъпа им до културните прояви.

  Есен Устренска е на мнение, че е нужна нова социална политика. Тя трябва да съответства на социалните идеи. Затова е прегърнала социалистическата идея. Възприела я в семейната си среда. Смята обаче, че тя е присъща на повечето жители на общината. Съществуващата пропагандна обремененост обаче не дава възможност на повечето от кърджалийци да я афишират.

  Всичко това се свързва с приемственост между поколенията. Генерацията изградила Кърджали има нужда от подкрепа. Есен Устренска дава пример, като всяка седмица посещава дома за стари хора в Кърджали. Поела е попечителството над възрастен човек. Помага с дарения и лични средства. Записала се е като доброволец в БЧК за да дарява добро. Вярва в него. Смята , че и много от младите, връщащи се в Кърджали ,споделят нейните виждания.

Георги Кулов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини