Северноирландските юнионисти блокират сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън получи голям удар върху предложеното от Лондон споразумение за Брекзит. Северноирландската Демократична юнионистка партия обяви, че не може да подкрепи плановете, "както нещата стоят", информира Би Би Си.

Подкрепата на партията се разглежда като решаваща, за да получи Джонсън подкрепата на британския парламент за сделката .

Демократичната юнионистка партия обяви, че ще продължи да работи с правителството за договаряне на споразумение.

Информацията излиза преди срещата на върха на ЕС тази вечер.

Кореспондент на Би Би Си коментира, че от страна на ЕС юридическият текст на проектоспоразумението за Брекзит се разглежда като "почти готов". Но правителството на Великобритания все още трябва да одобри документите. Демократичната юнионистка партия обаче не е доволна от елементи от ревизирания план на британския премиер за Северна Ирландия.

В прессъобщение северноирландската партия отбелязва, че преговорите с британското правителство продължават, но партията не може да подкрепи положенията за митниците, съгласието на северноирландския парламент и отделно има липса на яснота по отношение на ДДС.

Партията подкрепя консервативното правителство от изборите през 2017 г.

Според Би Би Си отказът на северноирландската партия да подкрепи предложенията на Джонсън е "голям саботаж на работата". "Хореографията" на срещата на ЕС е поставена под "опасност".

 

Предложенията на Джонсън за нова сделка за Брекзит предвиждат премахване на спорния предпазен механизъм за Ирландия. Но плановете му включват Северна Ирландия да бъде третирана различно от останала Великобритания, за което Демократичната юнионистка партия и други имат големи притеснения. Северноирландската партия също иска гаранции за така наречения "механизъм за съгласие" - идея на Джонсън, според която Северна Ирландия има думата дали да влезе в сила.

Би Би Си е научил, че проектът на споразумение за Брекзит съдържа механизъм, който позволява на Северна Ирландия да одобрява или да отхвърля плановете за границата. Това ще даде шанс на парламента на Северна Ирландия да подложи на гласуване договореностите след Брекзит четири години след приключването на транзитния период през 2020 г.

Отделно Джонсън се опитва да си осигури подкрепата на поддръжниците на Брекзит от Консервативната партия.

Премиерът е изправен и пред още един краен срок в събота, а именно изпълнение на Закона Бен - ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Вчера министърът за Брекзит Стивън Баркли потвърди, че Джонсън ще изпрати писмо, ако няма сделка до събота.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини