Църквата „Св. Николай Чудотворец“ получи ново дарение от 4 хиляди тухли

Близо 4 хиляди тухли четворка, нужни за цялата сграда на възстановяващото се старо  училище в двора на църквата,  бяха доставени като дарение от строителен хипермаркет в Смолян. Управителят на фирмата е планирал благородния  жест преди време, но е било нужно да се освободи място за разтоварване на голямото количество тухли. Дарението прие председателят на Църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян свещеник Васил Маджаров, който връчи на дарителя благодарствен документ, с благопожелание за здраве, благополучие и Божия закрила.

Възстановяването на Старото училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ започна през февруари миналата година . То е било  построено  през 1862 г. от родолюбиви  българи  в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето е било основно  училище  за целия район, в което се обучавали около 200 ученици.  Поради морална и техническа остарялост сградата е била разрушена преди  близо 14 г. За възстановяването й досега  са набрани и оползотворени над 120 хиляди лева предимно от дарители, 30 хил. лева е вложила  и  църквата.

Дарителската кампания продължава. Възстановяването  на тази  уникална историческа сграда ще е чест за всички наши  съвременници, а и добър пример за идните поколения.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини