24 °C

Общуването на роден език най-важно за работодателите в областта

На заседание на Областната комисия по заетост, председателствана от заместник областния управител Севда Камбурова, днес бяха обобщени резултатите от второто за годината анкетно проучване на потребностите от работна сила в Кърджалийско.

Все още има фирми, които не ползват интернет и електронна поща, сочат резултатите от обследването. Много от работодателите, които развиват семеен бизнес, в това число и личните лекари, нямат намерение да назначават нов персонал или да обучават настоящия. Мнозина не проявяват интерес към анкетирането или директно отказват да участват в него. Други са преустановили дейността си или са през закриване.Съществуват и такива, при които само регистрацията им и адресът на управление са в област Кърджали, а дейността им е изнесена в други региони на страната.

По профил на работодателите: най-активно участие в анкетирането са взели работодателите от сектор Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - 41,7%, следвани от сектор Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа - 19,1% и на трето място - от сектор Индустрия - 18,4%.

Най-голям брой от анкетираните считат, че най-важни за персонала са знанията и уменията На самоконтрол и дисциплина държат 93,4%, на работа под напрежение - 76,2%. Най-малко работодателите ценят у персонала практическите знания и умения за организиране и провеждане на обществени поръчки, подготовка на тръжна документация и участие в търгове - 11,5%.

Най-често работодателите считат, че компетентностите, които персоналът във фирмата е необходимо да притежава са: Общуването на роден език - 40,4%, следвани от Инициативност и предприемачество - 22,9% и на трето място Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки -  12,2%. Най-рядко предпочитани компетентности в персонала са общуване на чужди езици - 0,0% и културна осъзнатост и творчество - 0,6%.

От 5 291 анкетирани работодатели от областта, в следващите 6 месеца нов персонал ще търсят едва 32,5% от тях. През следващите 12 месеца работодателите смятат да наемат специалисти с квалификация по следните професии: Шивач - 1 363, Шлосер - 504, Строител. Най-малко ще наемат Монтьор на транспортна техника и Организатор Интернет приложения - от 22 работодатели.

През следващите 12 месеца работодателите предвиждат да наемат специалисти с квалификация по следните професии, изискващи правоспособност и/или висше образование: Лекар - 332, Специалист здравни грижи - 178 и Медицинска сестра - 132. По-малка потребност има от Психолог и от ИКТ специалист - 22.

За потребността от кадри 64,3% от работодателите отговарят с „Да“ на въпроса: „Срещате ли затруднения при намиране на работна сила?“.

Най-големи затруднения работодателите намират при търсенето на шивачи, строители, шлосери, лаборанти, продавач-консултанти,  сервитьори и строител-монтажници.

След 3-5 години очакванията на работодателите са, че ще търсят и наемат специалисти с висше образование от направленията  информатика и компютърни науки, администрация и управление, машинно инженерство и архитектура, строителство и геодезия. По-малко търсени специалисти ще има в професионални направления туризъм и електротехника, електроника и автоматика .

При специалистите със средно образование дефицитни се очертават  професионалните направления: производство на текстил, облекло, обувки и кожи и строителство. По-малко търсени специалисти ще има от профилите електротехника и енергетика, хотелиерство и ресторантьорство.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини