5-годишна цигуларка свири в 44-тото издание на конкурса “Проф. Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 2

    Рекорден брой -35 участници се включват в Международния конкурс за млади цигулари на 44-тото издание на Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково.

    Талантите на 6 държави - Молдова, Холандия, Русия, Словакия, Сърбия и от почти всички музикални училища в България, ще представят репертоара си, определен по регламент, в дните от 18-ти до 20-ти октомври.

    Участниците са разделени в четири възрастови категории, като по традиция най-малките откриват музикалната надпревара в първия ден на музикалните дни. Конкурсът ще се проведе на сцената на ДКТ “Ив. Димов“. Най-малката участничка в конкурсната програма е само на 5-години. Това е Тереза Терзийска от Пловдив.

    На 18-ти в 11.30 часа Музикалните дни започват с откриването на изложба на концертмайстора на Оркестъра на Държавната опера в Пловдив Мичо Димитров, който е един от членовете на журито в конкурса. Картините на музиканта художник ще бъдат подредени във фоайето на театъра.

    В рамките на Музикалните дни хасковлии ще могат да се докоснат до изкуството на една от най-добрите български цигуларки - Мила Георгиева, която е концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт. Тя ще свири съвместно с Камерния оркестър на Хасково, с диригент Цанислав Петков и в партньорство с цигуларката Зорница Иларионова. Концертът е от 19 часа в читалище „Заря“ на 18-ти октомври.

    На 19-ти октомври е вторият концерт, отново в читалище „Заря“, в който публиката ще чуе Оркестъра на Държавната опера-Пловдив, със солист Мичо Димитров, диригент Диан Чобанов и концертмайстор Милена Липова. Началният час е 19.

    „Стремим се всяка година де се усеща възраждането на интереса към конкурса в рамките на музикалните дни и все повече млади музиканти да усещат сцената в Хасково като своето голямо начало", посочи диригентът на Камерния оркестър Цанислав Петков.

    Той уточни, че двата концерта в читалище „Заря“ са с вход „свободен“. И прикани публиката за подкрепа и към младите музиканти, които ще свирят в театъра.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чи
      читател
      9 0
      09:04, 17 окт 2019
      Най-после Венетка да се изяви,че 10 години не можеше да се вреди от медийната звезда Татяна Димитрова. Друга тема е,че който ида е на власт,тя е на пост.
      • Гр
        градски
        4 -2
        08:18, 18 окт 2019
        Винаги ще е в общината сви.....те нямат девалвация.И няма значение колко е остаряла и погрозняла щом е майсторка.
      • До
        До градски
        1 0
        13:12, 18 окт 2019
        Майсторка на кое?!
    • 2
      Ле
      Леко е изместена темата
      0 -3
      23:24, 18 окт 2019
      Май доста дълго сте се облизвали наоколо, щом още сте готови да разкъсате дамата...
    Последни новини