11 °C

Картини и предмети от срещата между именити български художници и писатели на фокус в галерия „Форум“

  Портрети, илюстрации, шаржове, разменени или подарени по личен повод, или изработени, като част от взаимодействието между български поети и художници, ще могат да разгледат хасковлии в изключително любопитната селекция на Националния литературен музей.

  В Хасково гостува част от колекцията с над 100 експоната „Художникът среща писателя“. Тя е подбрана от постоянните експозиции в къщите-музеи на големите творци от цяла България в края на 2017 година.

  Изложбата е подредена в галерия „Форум“. Официалното й откриване е на 15-ти октомври в 17,30 часа.

  Хасково е едва вторият град, където част от изложбата гостува извън столицата. Тук освен картини, ще бъдат показани и предмети, притежание на великите родни майстори на четката и перото.

  Това, което представлява изложбата, нейната идея е, да представи тематично различните видове срещи между художниците и писателите и взаимодействието по между им, но не само като хора на изкуството, а и в личните им срещи и човешка близост, презентира ръководителят на отдел „Експозиции“ в Националния литературен музей в Соня Кирицова.

  Един от централните експонати в експозицията е портретът на проф. Иван Шишманов, близък приятел на Иван Вазов. Той е рисуван по идея и поръка на Вазов от съпругата на брат му Борис- Елисавета Консулова-Вазова.

  От Къщата-музей на Иван Вазов зрителите могат да видят и натюрморт, с посвещение на Вазов от снаха му.

  Във „Форум“ може да се види и царския указ за провъзгласяването на Иван Вазов за народен поет, дело на Харалампи Тачев. Тачев е представен и с портрет на писателя Стоян Чилингиров.

  Сред експонатите е и портретът на Пейо Яворов, нарисуван от Михаил Кръстев при срещата им в Париж през 1906 година.

  В експозицията е включен и рядък портрет на Мара Белчева от Борис Георгиев.„ В работата на Георгиев виждаме една доста непозната за публиката Мара Белчева, която е представена в един по-късен етап от нейния живот, не е тази познатата млада вдовица на Христо Белчев, която се среща с Пенчо Славейков. Затова този портрет се превърна и в голяма сензация при първото показване на изложбата в Националната галерия“, разяснява Соня Кирицова. По принцип портретът стои в една от стаите на Къщата-музей “Пенчо и Петко Славейкови“, която е под шапката на Националния литературен музей.

  Хасковлии могат да видят и изключително любопитен портрет на писателката Фани Попова-Мутафова, който е рядко показван и доста ценен от наричания „художник на семплите неща” Ненко Балкански.

  Портретите са една от темите, разгърнати в изложбата, отразяваща срещата между големите поети и писатели на България от близкото минало. В друга част от изложението са представени илюстрации, също като любопитен момент от тези срещи-срещи, в които художникът среща писателя, дообогатявайки с рисунки неговото слово. В галерия „Форум“ са представени илюстрации на Никола Тузсузов, Стоян Венев, Илия Бежков. Показан е и проект за корица на „Градът“ на Николай Райнов.

  Като много любопитна част от изложбата Соня Кирицова представя портретните шаржовете на Александър Добринов, за които той събира впечатления през 30-те години в популярното, като „кафенето на интелектуалците“ или „писателското кафене“ „Цар Освободител“ в София. В него се събират личности, като Елисавета Багряна, Андрей Николов, Добри Немиров, проф. Александър Балабанов, Богдан Филов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Трифон Кунев, Фани Попова-Мутафова, Сирак Скитник, Дора Габе…

  В галерия „Форум“ са шаржовете на поетът, белетрист, преводач и драматург Кирил Христов, на писателката Люба Ганчева, която работи под псевдонима Яна Язова, на писателя Христо Миндов и на писателя и етнограф Стилиян Чилингиров.

  Изложбата гостува в Хасково по инициатива на Сдружение за култура „Хасково 2015“ с финансиране по програмата за културни инициативи на община Хасково. Ще остане в галерия „Форум“ до 31 октомври.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Си
   Симеон Тонев
   6 -1
   20:24, 14 окт 2019
   Браво на галеристите! Най-сетне нещо стойностно, че то не бяха вехториите на Хубен Сттефанов и аматьорските снимки на Шалапатов. Най-накрая хасковлии да усетим, че нещо ценно ни гостува, а не някякви жалки сурогати на изкуство и творци.

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини