26 °C

Картини и предмети от срещата между именити български художници и писатели на фокус в галерия „Форум“

  Портрети, илюстрации, шаржове, разменени или подарени по личен повод, или изработени, като част от взаимодействието между български поети и художници, ще могат да разгледат хасковлии в изключително любопитната селекция на Националния литературен музей.

  В Хасково гостува част от колекцията с над 100 експоната „Художникът среща писателя“. Тя е подбрана от постоянните експозиции в къщите-музеи на големите творци от цяла България в края на 2017 година.

  Изложбата е подредена в галерия „Форум“. Официалното й откриване е на 15-ти октомври в 17,30 часа.

  Хасково е едва вторият град, където част от изложбата гостува извън столицата. Тук освен картини, ще бъдат показани и предмети, притежание на великите родни майстори на четката и перото.

  Това, което представлява изложбата, нейната идея е, да представи тематично различните видове срещи между художниците и писателите и взаимодействието по между им, но не само като хора на изкуството, а и в личните им срещи и човешка близост, презентира ръководителят на отдел „Експозиции“ в Националния литературен музей в Соня Кирицова.

  Един от централните експонати в експозицията е портретът на проф. Иван Шишманов, близък приятел на Иван Вазов. Той е рисуван по идея и поръка на Вазов от съпругата на брат му Борис- Елисавета Консулова-Вазова.

  От Къщата-музей на Иван Вазов зрителите могат да видят и натюрморт, с посвещение на Вазов от снаха му.

  Във „Форум“ може да се види и царския указ за провъзгласяването на Иван Вазов за народен поет, дело на Харалампи Тачев. Тачев е представен и с портрет на писателя Стоян Чилингиров.

  Сред експонатите е и портретът на Пейо Яворов, нарисуван от Михаил Кръстев при срещата им в Париж през 1906 година.

  В експозицията е включен и рядък портрет на Мара Белчева от Борис Георгиев.„ В работата на Георгиев виждаме една доста непозната за публиката Мара Белчева, която е представена в един по-късен етап от нейния живот, не е тази познатата млада вдовица на Христо Белчев, която се среща с Пенчо Славейков. Затова този портрет се превърна и в голяма сензация при първото показване на изложбата в Националната галерия“, разяснява Соня Кирицова. По принцип портретът стои в една от стаите на Къщата-музей “Пенчо и Петко Славейкови“, която е под шапката на Националния литературен музей.

  Хасковлии могат да видят и изключително любопитен портрет на писателката Фани Попова-Мутафова, който е рядко показван и доста ценен от наричания „художник на семплите неща” Ненко Балкански.

  Портретите са една от темите, разгърнати в изложбата, отразяваща срещата между големите поети и писатели на България от близкото минало. В друга част от изложението са представени илюстрации, също като любопитен момент от тези срещи-срещи, в които художникът среща писателя, дообогатявайки с рисунки неговото слово. В галерия „Форум“ са представени илюстрации на Никола Тузсузов, Стоян Венев, Илия Бежков. Показан е и проект за корица на „Градът“ на Николай Райнов.

  Като много любопитна част от изложбата Соня Кирицова представя портретните шаржовете на Александър Добринов, за които той събира впечатления през 30-те години в популярното, като „кафенето на интелектуалците“ или „писателското кафене“ „Цар Освободител“ в София. В него се събират личности, като Елисавета Багряна, Андрей Николов, Добри Немиров, проф. Александър Балабанов, Богдан Филов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Трифон Кунев, Фани Попова-Мутафова, Сирак Скитник, Дора Габе…

  В галерия „Форум“ са шаржовете на поетът, белетрист, преводач и драматург Кирил Христов, на писателката Люба Ганчева, която работи под псевдонима Яна Язова, на писателя Христо Миндов и на писателя и етнограф Стилиян Чилингиров.

  Изложбата гостува в Хасково по инициатива на Сдружение за култура „Хасково 2015“ с финансиране по програмата за културни инициативи на община Хасково. Ще остане в галерия „Форум“ до 31 октомври.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Си
   Симеон Тонев
   6 -1
   20:24, 14 окт 2019
   Браво на галеристите! Най-сетне нещо стойностно, че то не бяха вехториите на Хубен Сттефанов и аматьорските снимки на Шалапатов. Най-накрая хасковлии да усетим, че нещо ценно ни гостува, а не някякви жалки сурогати на изкуство и творци.

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  11 юли 2020
  Последни новини