Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Доминиращата дяснопопулистка партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан претърпя големи загуби на вчерашните местни избори в Унгария, съобщава "Асошиейтед прес".

Кандидатите на опозицията спечелиха надпреварата в столицата Будапеща, а също така се очаква да спечелят в 10 от 23-те най-големи града в страната. През 2014 г. опозицията спечели само три от тези надпревари.

"Фидес", която спечели всички големи избори от 2010 г. насам, запази доминацията си в по-малките градове и особено в селските райони.

В Будапеща обаче, където "Фидес" отдавна среща повече съпротива, отколкото практически навсякъде другаде в страната, кандидатът на опозицията Гергей Карачон, бивш социолог и кмет на район в Будапеща, спечели победата с подкрепата на пет леви, либерални и зелени партии.

С преброени 90,5 процента от гласовете, Карачон е спечелил 50,8 на сто в сравнение с 44,2% за досегашния кмет Ищван Тарлош, който е телефонирал на опонента си, за да го поздрави.

"Кампанията приключи, сега започва работата", изтъкна Карачон пред поддръжници и членове на неговата коалиция, като допълни: "Бих искал да поставя отношенията между Будапеща и правителството на ново равнище. Готови сме не за война, а за съвместно строителство."

Карачон също така приветствал близкото сътрудничество между няколко опозиционни партии, което по думите му е единственият път напред, ако искат да спечелят парламентарните избори през 2022 г.

Тарлош, също бивш кмет на един от 23-те района на столицата, ръководеше Будапеща от 2010 г. Номинално независим, той се кандидатира с подкрепата на "Фидес" и нейният по-малък съюзник - християндемократите. Той прие поражението.

"Няма какво да кажа. Будепеща днес взе това решение и избра Гергей Карачон... и аз го поздравявам", посочи Тарлош, като Орбан беше застанал до него.

Премиерът подчерта успеха на партията в селските райони, като призна загубата на столицата и каза, че Тарлош ще стане негов съветник.

"Отчитаме този резултат", коментира Орбан, допълвайки: "Всичко, което можем да кажем, е, че сме готови да сътрудничим в интерес на хората, живеещи в страната и в Будапеща."

Въпреки привидно топлите чувства след гласуването, Орбан даде да се разбере по време предизборната кампания, че би било неразумно или дори "самоубийство", както го определи един от неговите съюзници, за градовете да избират кандидати на опозицията.

Анализаторите очакват той и неговата партия да продължат с войнствения стил, който включва категорично политика против имигрантите, засилен контрол над медиите и централизира властова структура, изградена около премиера.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини