11 °C

Хората се запасявали с храна още преди 400 000 години

Нови доказателства от пещерата Кесем в Израел показват, че праисторическите хора са съхранявали животински кости, за да се хранят с костния мозък в моменти на липса на храна, се съобщава в ново изследване, публикувано в Science Advances.

Мазнината, съдържана в костния мозък, е значителен източник на енергия с по-висока калорийна стойност от белтъците или въглехидратите. Хората преди 400 000 години са съхранявали кости от елен и други животни до 9 седмици, за да се хранят от тях в периоди с по-малко храна. 

"Костният мозък е значителен източник на хранителни вещества и като такъв дълго е присъствал в праисторическата диета", обяснява един от авторите на изследването Ран Баркай (Ran Barkai). "Досега доказателствата сочеха за незабавна консумация на костен мозък, веднага след улавянето на животното и премахването на меките тъкани. В нашия труд представяме доказателство за съхранение и отложена консумация на костен мозък от пещерата Касем."

За да стигнат до откритията си, учените от Университета на Тел Авив повтарят процеса на одиране и съхранение и анализират 273 костни фрагмента от 37 кости от преден крак на елен. Когато контролират времето на съхранение и факторите на средата, те откриват, че само малка част от костния мозък деградира за период от два месеца, което дава достатъчно време на древните хора да се обърнат към запасите си в случай на необходимост. 

"Костите са използвани като "консерви", които съхраняват костния мозък за дълъг период от време, докато дойде моментът да се свали сухата кожа, да се счупи костта и той да се изяде", разказва Баркай.

Археологическият анализ на разрезите върху костите, открити в пещерата, се различават от традиционните следи от дране и сваляне на месото и показват по-скоро тъпи удари, които изглежда са били използвани за счупване на костта и изваждане на костния мозък.  

Преди се смяташе, че ранните хора са ловци-събирачи, които консумират храната, веднага след като я уловят. Новите открития предполагат, че древните са имали идеи как да обработват храната, така че да издържи времена с по-малко налична храна или по-лошо време. Учените описват, че техните открития осигуряват най-ранното доказателство в света, че палеолитните хора са съхранявали храна за по-късно. 

Пещерата Кесем е най-древното човешко убежище в Израел и там са правени и редица други открития, включително едни от първите доказателства за контролирана употреба на огън. 

Източник: IFLScience - Early Humans Stored Marrow In Bones Like Canned Food 400,000 Years Ago

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини