Великобритания ще депортира европейци без статут на уседналост, наложен заради Брекзит

ританският зам.-министър, отговарящ за сигурността, Брандън Люис заплаши гражданите на ЕС с депортиране от Великобритания, ако не кандидатстват за статут на уседналост след Брекзит, предаде "Гардиън".

Данни на вътрешното министерство показват, че милиони от европейци все още не са кандидатствали за статута, който ще им позволи да останат в Обединеното кралство. Смята се, че там живеят около 3 милиона граждани на ЕС.

В интервю за германския вестник "Ди Велт" Люис каза, че хората рискуват да бъдат депортирани, ако не кандидатстват до края на 2020 г. "Ако гражданите на ЕС не са се регистрирали до тогава без подходящо основание, правилата за имиграцията ще се приложат", подчерта той.

Попитан дали тези, които не кандидатстват в следващите 14 месеца ще бъдат депортирани дори и ако са изпълнили правните основания за разрешително за пребиваване, Люис отговори: "На теория да. Ще приложим правилата".

Според групата "Трите милиона", представляваща гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, за пръв път правителството е потвърдило какво ще се случи с тези, които не са кандидатствали за статут на уседналост.

Групата предупреждава, че много граждани на ЕС в Обединеното кралство не са наясно с изискването да се регистрират за такъв статут, а други отказват да го направят в знак на протест срещу Брекзит. Активистите настояват за промяна в схемата за уседналост, за да се гарантират права на европейците, дори и да не кандидатстват за статута.

Люис по-късно написа в "Туитър", че думите му са били извадени от контекста.

Сред активистите има сериозни опасения какво ще се случи с възрастните и по-уязвими граждани на ЕС, които може да не знаят за необходимостта да подсигурят правата си след Брекзит и е възможно да се затруднят с процеса на кандидатстване.

Гражданите на ЕС и техните семейства, живеещи в Обединеното кралство към 31 октомври, имат време до края на 2020 г., за да кандидатстват по схемата в случай на Брекзит без сделка, или до края на юни 2021 г., ако има сделка, посочва Би Би Си.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини