18 °C

"Винаги съм мечтал за този ден". Когато започнаха да свалят портретите на Путин

Портретът на Путин е свален. Портретът на Сахаров е окачен. Това се случи в един от районните съвети на Санкт Петербург след местните избори на 8 октомври. На първото си заседание съветниците решиха да забранят поставянето на портрети на „действащи политици“ в заседателната зала.

Новото правило автоматично изключва портретите на руския президент Владимир Путин и на близкия до него местен губернатор Александър Беглов.

„Вместо Путин, те окачиха портрет на дисидента и правозащитник Андрей Сахаров“, обяви местният клон на либералната партия „Яблоко“.

Партията спечели мнозинство в съвета на район „Литейни“, където все по-непопулярната управляваща партия „Единна Русия“ понесе сериозно поражение. Решението за премахване на портрета на Путин е взето единодушно, а членовете на „Единна Русия“ са бойкотирали учредителното заседание.

Това решение е символичен резултат от стратегията на опозицията да се фокусира върху местните избори, след като бе изключена от участие в националните избори след 2011 г. и след като Путин се върна в Кремъл за трети президентски мандат през 2012 г.

Районният съвет в „Литейни“ гласува да постави портрет на съветския физик и активист за човешки права Сахаров. Това е „знак за уважение към борбата за свобода, демокрация и човешки права“, се казва в решението.

Съветниците са избрали една от легендарните снимки на носителя на Нобелова награда за мир, направена през месец май 1989 г. в пленарната зала на Конгреса на народните представители, чийто член тогава е Сахаров. Кадърът показва как той остава седнал, когато всички други са станали прави по време на химна на Съветския съюз.

Председателят на предишния състав на районния съвет в „Литейни“, членът на „Единна Русия“ Павел Дайняк, оспори решението като нелегитимно, защото преди изборите той е насрочил учредителното заседание за 9 октомври.

"Естетически съображения"

Четири дни по-рано, съветниците в район „Фрунзенски“ от насочената към бизнеса Партия на растежа също свалиха портретите на Путин и Беглов.

„Винаги съм мечтал да направя това“, каза съветникът Владимир Волокохонски. „Днес проведохме първото си заседание. Обявих, че имам естетически съображения и свалих портретите на Путин и Беглов“. Партията на растежа спечели на изборите на 8 септември 15 от общо 20 съветнически места в района.

Смяната на портретите идва след местните избори, на които властите положиха усилия да не допуснат голяма част от опозиционните кандидати. Въпреки това управляващата „Единна Русия“ отстъпи сериозни позиции в големите градове.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини