16 °C

"Винаги съм мечтал за този ден". Когато започнаха да свалят портретите на Путин

Портретът на Путин е свален. Портретът на Сахаров е окачен. Това се случи в един от районните съвети на Санкт Петербург след местните избори на 8 октомври. На първото си заседание съветниците решиха да забранят поставянето на портрети на „действащи политици“ в заседателната зала.

Новото правило автоматично изключва портретите на руския президент Владимир Путин и на близкия до него местен губернатор Александър Беглов.

„Вместо Путин, те окачиха портрет на дисидента и правозащитник Андрей Сахаров“, обяви местният клон на либералната партия „Яблоко“.

Партията спечели мнозинство в съвета на район „Литейни“, където все по-непопулярната управляваща партия „Единна Русия“ понесе сериозно поражение. Решението за премахване на портрета на Путин е взето единодушно, а членовете на „Единна Русия“ са бойкотирали учредителното заседание.

Това решение е символичен резултат от стратегията на опозицията да се фокусира върху местните избори, след като бе изключена от участие в националните избори след 2011 г. и след като Путин се върна в Кремъл за трети президентски мандат през 2012 г.

Районният съвет в „Литейни“ гласува да постави портрет на съветския физик и активист за човешки права Сахаров. Това е „знак за уважение към борбата за свобода, демокрация и човешки права“, се казва в решението.

Съветниците са избрали една от легендарните снимки на носителя на Нобелова награда за мир, направена през месец май 1989 г. в пленарната зала на Конгреса на народните представители, чийто член тогава е Сахаров. Кадърът показва как той остава седнал, когато всички други са станали прави по време на химна на Съветския съюз.

Председателят на предишния състав на районния съвет в „Литейни“, членът на „Единна Русия“ Павел Дайняк, оспори решението като нелегитимно, защото преди изборите той е насрочил учредителното заседание за 9 октомври.

"Естетически съображения"

Четири дни по-рано, съветниците в район „Фрунзенски“ от насочената към бизнеса Партия на растежа също свалиха портретите на Путин и Беглов.

„Винаги съм мечтал да направя това“, каза съветникът Владимир Волокохонски. „Днес проведохме първото си заседание. Обявих, че имам естетически съображения и свалих портретите на Путин и Беглов“. Партията на растежа спечели на изборите на 8 септември 15 от общо 20 съветнически места в района.

Смяната на портретите идва след местните избори, на които властите положиха усилия да не допуснат голяма част от опозиционните кандидати. Въпреки това управляващата „Единна Русия“ отстъпи сериозни позиции в големите градове.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
21 окт 2019
Последни новини