Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Джок Полфрийман се намира в заведение на дирекция "Миграция". Това обясни вътрешният министър Младен Маринов в отговор на журналистически въпрос, след като участва в официалното откриване на учебната година в МВР Академията.

 
Полфрийман е в дом за временно настаняване на чужденци. Издадена е заповед за експулсирането му, тъй като оставането му в страната е предпоставка за заплаха за обществения ред. Това стана ясно от думите на директора на дирекция "Миграция" Николай Николов.

Тази заповед обаче не може за бъде изпълнена, тъй като Полфрийман няма валиден документ за самоличност и е с наложена от съдебната власт забрана за напускане на страната.

Австралийските власти са уведомили нашите органи, че Полфрийман има документ за самоличност вече, но той не е представен на българските власти. Дирекция "Миграция" ще уведоми австралиеца, че трябва да се яви в съдебна зала на 7 октомври. Полфрийман владее български език добре и комуникацията с него била добра, а самият той се държал нормално.

Само преди час от ВКС съобщиха, че с оглед изключителния обществен отзвук на делото касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно  стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

Вчера стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини