Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като шеф на МВФ

От днес Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщава БНР.

Георгиева е първият ръководител на институцията, който е от страна с развиваща се икономика, и то - спасявана със заем от МВФ.

Още вчера сънародницата ни влезе на новото си работно място, облечена в народна носия. Преди това беше изпратена от екипа на Световната банка с аплодисменти, българска народна музика и хоро, което самата тя поведе.

"Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си", заяви Георгиева във видеообръщение до българските медии.

Кристалина Георгиева беше единственият кандидат за поста.

В началото на септември МВФ отстрани последната пречка пред кандидатурата й, премахвайки възрастовото ограничение за позицията изпълнителен директор.

Георгиева заменя Кристин Лагард, която стана първата жена шеф на МВФ през 2011 г. 63-годишната Лагард поема Европейската централна банка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини