Раздадоха Антинобелите: Награда за нестандартни идеи и абсурдни научни постижения

Изследвания върху противораковите свойства на пицата и машина за смяна на памперси са сред тазгодишните лауреати на Антинобелови награди („ИгНобел“), присъждани за нестандартни идеи и абсурдни научни постижения, които често карат хората да почесват глави в недоумение, съобщиха световните агенции.

29-ата шеговита церемония за антиотличията се състоя в Харвардския университет в Бостън, Масачузетс. Лауреатите получиха в брой 10 трилиона обезценени зимбабвийски долара. Антинобеловата награда в областта на медицината беше присъдена на италианеца Силвано Галус, който заедно с колегите си събира доказателства за полезните за здравето и противораковите свойства на пицата. По мнението на учените е важно тестеното изделие да е приготвено в Италия.

В категорията за медицинско образование бяха отличени американски специалисти, според които обучението на хирурзи да извършват ортопедични операции е толкова лесно, колкото и дресировката на делфини или кучета. За целите на проучването си американците прилагат именно техника за обучение на животни.

Призът за биология отиде при международен екип, установил, че умрелите намагнетизирани хлебарки се "държат" различно от живи намагнетизирани хлебарки. Отличието за психология получи германският учен Фриц Щрак, открил, че държането на химикалка в устата предизвиква усмивка. След това той доказва и обратното.

В категорията за физика бяха "почетени" международни изследователи, проучили задълбочено как и защо вомбатите отделят кубични изпражнения.

С Антинобелова награда за анатомия бяха отличени французите Роже Мюсе и Бура Бенгудифа за отчитане на температурната асиметрия на скротума (мъдна торбичка) при голи и облечени пощальони във Франция.

В категорията за химия призьори станаха японски изследователи, отчели количеството слюнка, отделяно всекидневно от 5-годишно дете - половин литър.
 
Премията за инженерство спечели иранецът Иман Фарахбакш, изобретил машина за смяна на памперси. Лауретът не присъства на награждаването, но е изпратил видеообръщение, което според организаторите не е пристигнало до началото на церемонията.

С антиотличието за икономика се окичиха учени от Турция, Холандия и Германия, тествали банкнотите на коя страна най-успешно разпространяват опасни бактерии. Изследователите стигат до извода, че най-мръсни са американският долар и румънската лея. Антинобелът за мир отиде при учени от Великобритания, Саудитска Арабия, Сингапур и САЩ, направили опит да измерят удоволствието от чесането.

Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. с цел да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите. От 1999 г. шеговитите призове се присъждат в 10 области, част от които съвпадат с Нобеловите награди. Съучредителят на отличията Марк Ейбрахамс, основател и редактор на сп. "Годишник на невероятните изследвания", закри шоуто с думите: "Ако не сте спечелили Антинобелова награда, и особено ако сте спечелили, повече късмет догодина".

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини