11 °C

Свиленски: От два дни България няма правораздавателни органи

От два дни България е друга и няма правораздавателни и правоохранителни органи, които да спазват закона. Случаят с т.нар. шпиони нямаше да се политизира, ако действията на правоохранителните органи отговаряха поне малко на демократичните ценности и устои, които защитаваме. 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ. Той бе категоричен, че няма как БСП да приеме български журналист да бъде извеждан в 7.00 ч. сутринта от дома си с белезници като свидетел.

Свиленски обясни, че Юрий Борисов е държан 4 часа на разпит в лошо здравословно състояние, заедно с проф. Ваня Добрева, без да им бъде обяснено защо са арестувани. „Това са достойни български граждани и такова държание е неприемливо. Нека органите да си вършат работата, но да е както повелява законът. Разбирам, че на 9 септември искаха да покажат неща забравени от преди 75 години“, каза още Георги Свиленски.

На въпрос за приоритетите на БСП през новия политически сезон Георги Свиленски коментира, че социалистите нееднократно са заявявали своите приоритети в политиката, а през изминалата година са ги разписали и във „Визия за България“.

„За трета поредна година ще предложим и нашия алтернативен бюджет. Както и досега, нашите основни приоритети за бюджета за следващата година ще бъдат свързани с повишаване на доходите на българските граждани, решаване на проблемите в здравеопазването и образованието, повишаването на пенсиите. Всичко това ще бъде разписано, изчислено и предложено на управляващите“, уточни зам.-председателят на ПГ на левицата.

Свиленски каза още, че през новия политически сезон в парламента би трябвало да има сериозен дебат по избора на нов председател на КПКОНПИ, а не за избирането на новия главен прокурор, тъй като народните представители нямат отношение към този избор.

„В момента антикорупционният орган няма председател и когато говорим за борба с корупцията в България, трябва да започнем първо с избора на нов председател КПКОНПИ“, коментира още Георги Свиленски. Той добави, че е нужен и съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, защото какъвто и главен прокурор да бъде избран, ако няма такъв контрол върху работата му, винаги ще има протести и недовършени дела. 

ГЕРБ трябва да бъдат оставени настрани от властта във всяка една община

„Моделът, който се установи преди повече от 10 години във всяка община трябва да бъде премахнат и ГЕРБ да бъдат оставени настрани от местната власт. Ние искаме да покажем, че България може да бъде управлявана по различен начин“, коментира Георги Свиленски във връзка с предстоящите избори за местна власт. Той добави, че освен увеличаването на броя на кметовете и общинските съветници, за БСП е важно да се промени моделът на управление на българските общини. На въпрос за кандидата за кмет на левицата в София Свиленски обясни, че решението кой е кандидатът за кмет на БСП в столицата ще бъде взето на конференцията на БСП-София. „ГЕРБ започна своя поход към властта от София, затова искаме да започнат слизането си от властта отново от тук. Мая Манолова е доказала, че може да решава проблемите на българските граждани и събира достатъчна обществена подкрепа, но БСП –София ще реши сама, дали тя да е нашият кандидат или някой друг“, каза социалистът. Той отбеляза още, че в БСП местните структури сами определят кои са подходящите кандидати за кметове и общински съветници за съответната община. „Когато хората са оставени да избират своите кметове сами и демократично, тогава идват добрите резултати. Нашите кандидати са хората, които знаят как да решават проблемите на местните общности“, заяви Свиленски.

Ресорът, който получи българският еврокомисар – Иновации и младеж е отстъпление от това, което се предлагаше по-рано. Имаше предложения нашият еврокомисар да поеме ресора външна политика и сигурност, но Борисов отказа, защото там няма средства за разпределяне“, припомни зам.-председателят на ПГ на БСП. Той добави, че други източни държави- като Полша и Румъния са взели земеделие и транспорт – ресори, които дават повече възможности. „Нашият премиер, обаче се интересува единствено от средствата, които си мисли, че ще разпределя през прозореца на джипа си“, заключи Георги Свиленски.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини