Борис Джонсън спря работата на парламента, но няма да има предсрочни избори

Британските депутати нанесоха снощи ново тежко поражение на премиера Борис Джонсън, като отхвърлиха искането му за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври, съобщи Франс прес.

С едва 293 народни представители, гласували "за", далеч от необходимите две трети от 650-местния парламент (над 434 гласа), депутатите отхвърлиха за втори път за последните пет дни предложението на Джонсън.

Преди вота ръководителят на правителството каза, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, предвиден за 31 октомври, въпреки че вчера влезе в сила закон, предвиждащ именно това. Този текст задължава премиера да поиска от ЕС отлагане, ако не постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

Вчерашното заседание в Камарата на общините бе последното преди спирането на работата на парламента за пет седмици по решение на Джонсън. То ще бъде запомнено и с изненадващото съобщение на председателя на камарата Джон Бъркоу, че ще подаде оставка след прекарани 10 години на поста.

Спирането на работата на парламента, която Бъркоу нарече "конституционен скандал", предизвика вълна от възмущение в Обединеното кралство, където противниците на тази мярка подозират Борис Джонсън, че иска по този начин да попречи на депутатите да водят дебати за Брекзит и да изкара страната от ЕС без сделка.

Избори са единственият начин за излизане от задънената улица с Брекзит, апелира снощи британският премиер Борис Джонсън пред парламента, предаде Ройтерс.

"Г-н председател, отново внасям искане за предсрочни общи избори. Не искам това и се надявах, че тази стъпка няма да бъде необходима", каза той преди гласуването в парламента дали да има предсрочни избори.

"Приех реалността, че изборите са единственият начин за излизане от задънената улица в Камарата (на общините) и да се защити националният интерес, като се даде на следващия премиер, който и да е той, най-силния възможен мандат да води преговори от името на страната ни на Европейския съвет идния месец", каза той.

Джонсън добави, че ако парламентът не гласува за избори, ще отиде на срещата на върха в опит да сключи сделка, но няма да иска ново отлагане на Брекзит.

Работата на британския парламент беше прекратена тази нощ и ще се възобнови на 14 октомври. Премиерът Борис Джонсън обяви решението си да спре работата на парламента на 28 август. Той обясни решението си да прекрати настоящата сесия на парламента и да започне да прилага нов вътрешнополитически дневен ред, но много от колегите му видяха в това намерение да лиши парламента от права на глас преди Брекзит и да изтегли страната от ЕС без споразумение.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу обяви преди гласуването, че ще напусне поста си. Бъркоу бе колоритен лидер в парламента в продължение на 10 години и често вбесяваше собствената си партия с решенията си, които даваха повече време за обсъждане на депутатите и им позволяваха да се противопоставят на правителството. И сега по-шумните аплодисменти за него дойдоха от пейките на опозицията, отбеляза в. "Гардиън".

Той каза, че ако депутатите гласуват днес да се проведат избори през октомври, няма да участва в тях. А ако ги отхвърлят – ще подаде оставка на 31 октомври, когато Великобритания трябва да напусне ЕС.

В понеделник в сила влезе законът против Брекзит без сделка, който той задължава премиера да поиска отлагане на напускането на ЕС, ако до 31 октомври няма споразумение за бъдещите отношения.

Брюксел казва, че нови конкретни предложения от английска страна няма. Ирландия, чиято граница с Великобритания е основният проблем, предупреди, че трябва да чуе конкретни предложения, за да бъде избегнат хаотичен Брекзит.

Франция и Холандия намекнаха днес, че ЕС може и да откаже удължаване, дори ако Джонсън поиска такова.

Източник: epicenter.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини