Европа днес – най-богатите и най-бедни държави на континента

Европейската икономика се състои от 50държави и пазар от над 740 млн. потребители. Създаването на Европейския Съюз (ЕС) през 1999 г. и приемането на еврото направи континента по-продуктивен и това подобри изгодатаи участието в него.

На глава от населението повечето европейски страни имат брутен вътрешен продукт (БВП) по-висок от средния за света. Съществува обаче разделение между страните зад бившата „желязна завеса“ и тези от Западна Европа. Към 2010 г. номиналният размер на европейския БВП е 19 920 щ.д., което представлява 30.2% от световната икономика. ЕС произвежда 75-80 % от БВП на континента и той възлиза на 20 трилиона щ.д.

В момента ЕС е най-важната и богата икономика в света, която през 2008 г. бие тази на САЩ с 2 трилиона долара. Главните европейски индустрии включват секторитена услугите, инвестициите, банкирането, производството и земеделието. Понастоящем регионът управлява активи за 33 трилиона долара, което представлява 1/3 от световното богатство. В Европа се намират централните офиси на 184 от 500-те най-големи компании в света. През 2010 г. , точно когато резултатите от световната финансова криза най-ярко се проявяваха, европейците, по-специално тези в Западна Европа се радваха на едни от най-високите жизнени стандарти в света.
 

В поредица от статии по западни публикациище ви представим класацията на най-богатите и най-бедни страни в Европа днес.

Обединено кралство Великобритания

Глобално място по общ БВП: 5

Глобално място по БВП на глава: 20

Европейско място по БВП: 2

Европейско място по БВП на глава: 22

Икономиката на Великобритания заема пето място в света и второ в Европа, след тази на Германия. Тя се отнася до т.н. частично регулирани пазарни икономики. Наред с Ню Йорк, столицата й Лондон е най-големият световен финансов център, фирмиращ до 79% от общия БВП на страната. 

Важните английски индустрии включват туризма, където Великобритания е на 6-то място в света по брой на посещаващите я туристи. Важен отрасъл е автомобилостроенето, където тя притежава едни от най-известните световни бренд-марки  като Джагуар и Ролс Ройс, които произвеждат луксозни коли и реактивни двигатели.

Английската въздушна индустрия е 3-тата по големина в света с годишен оборот от 30 млрд. британски лири. Други важни сектори са английската космическа индустрия на стойност 9.1 млрд. лири през 2011 г., фармацефтиката – на 3-то място в света по вложения в изследването и разработването на нови продукти, и високо механизираният и интензиве аграрен сектор, който задоволява 60% от потребостите на страната.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини