Литургия и освещаване на 15-метров кръст за годишнината на Любимец

Изображение 1 от 3

    С отслужване на Света тържествена литургия в църквата „Свето Успение Богородично“ и празничен водосвет пред 15-метровия християнски кръст в местността „Хасаря“ започна празничната програма, посветена на 50 години град Любимец и отбелязване на 90 години от построяването на църковния храм в града, съобщиха от общинската администрация.

    Сутринта на 25 август, отец Трифон Караджонов, заедно с отец Христо Перчемлиев от село Студена, отслужиха литургия за здраве и благоденствие на всички жители на града, след което домакини и гости на празника се отправиха към новоизградения християнски символ, чието знамение е да закриля местното население от беди и да носи само мир, здраве и успехи.

    Празничният ден бе уважен от народния представител д-р Георги Станков, председателя на Общинския съвет в Любимец, кмета на общината Анастас Анастасов, ктиторите и майсторите, дарили труд, средства и време за изграждането на кръста, членове на мото клуб „Чакалите“ и граждани, които също са указали морална и материална подкрепа.

    След освещаването на най-святия символ на християнството отец Караджонов подари на кмета Анастасов настолен кръст, който да бъде част от общинските символи, които се препредават на следващите управници на общината, а на изградилите православния кръст дари позлатени икони на различни светци. Всеки един от присъстващите на освещаването също получи подарък.

    От своя страна за 90-годишнината на храма кметът Анастасов връчи на председателя на Църковното настоятелство осветена икона с лика на Богородица и документи, с които след решение на Общинския съвет,  дарява 2 100 кв.м. общински терен, върху който да се изгради църковен храм с името „Свети Пророк Илия“.  След което той и председателят на Общинския съвет Мария Станкова лиснаха менче с вода и пожелаха начинанието да пребъде.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Су
      СУДЖУК
      8 -2
      17:26, 25 авг 2019
      Присъствието на депутатина ГъС е светотатство.....гавра с Вярата....
    Последни новини