Астрономите стесниха областта на търсене на извънземен живот, изключвайки цял клас екзопланети

Учените са търсили извънземен живот може би на грешните места

Астрономите драстично стесниха търсенето на извънземен живот, изключвайки цял клас екзопланети.

Повечето известни скалисти планети обикалят около малки звезди с радиус под 60% от радиуса на Слънцето. Теоретично те са подходящи за развитието на живот и астрономите са открили много такива тела. Но само подходящ размер и наличие на твърда литосфера не са достатъчни - на живите организми е необходима и атмосфера. Според теоретичните модели планетите, обикалящи звезди червени джуджета, по-лесно губят атмосфера, отколкото другите около слънцеподобни звезди.

Изследването, публикувано в списание Nature, разглежда екзопланетата LHS 3844b - малка скалиста планета, само 1,3 пъти по-голяма от нашата и се върти около сравнително бледа звезда, но е достатъчно близо до нея, за да се затопли, правейки пълна обиколка само за 11 часа. Около 100 часа наблюдение на инфрачервения космически телескоп „Спицър” показа, че тази конкретна екзопланета е твърде гореща, за да поддържа атмосфера, а повърхността ѝ вероятно е покрита от тъмна, застинала лава.

Такова е състоянието и на други подобни светове, обяснява водещият автор Лаура Крейдберг (Laura Kreidberg) и нейните колеги пред Scientific American.

Новото изследване може да сложи край на дебата дали екзопланетите, които обикалят около звездите си толкова близо, са добри кандидати за извънземен живот.

Проучването установи, че екзопланетата обикаля около звездата си подобно на начина, по койток Луната обикаля около Земята - винаги е обърната навътре една и съща страна. Тази страна на планетата, с лице към звездата, се нагрява до 767 градуса по Целзий, докато другата страна е с над хиляда градуса по-студена - около  -273º C.

Ако екзопланетата е имала някога атмосфера, тези екстремни температури може би са се смесвали и са поддържали по-умерен климат на цялата планета. Но това не се случва. Според НАСА много малко топлина се прехвърля от светлата гореща страна на екзопланетата към студената тъмна страна, което показва липса на вятър и следователно малко или никаква атмосфера.

"За да има живот такъв, какъвто го познаваме, трябва да има течна вода", заяви членът на екипа Ейбрахам Льоб (Abraham Loeb), астроном от Центъра за астрофизика на Харвардския университет и Института Смитсониън. „За да има течна вода, е нужна атмосфера.“

Това може да разочарова тези, които се надяват да намерят извънземен живот в този конкретен клас екзопланети, но в дългосрочен план това може да помогне на учените да ограничат търсенето си.

Но астрономите не са отчаяни: 

"Все още се надявам други планети около М джуджета да могат да запазят атмосферата си", заяви Крейдберг. "Земните планети в нашата Слънчева система са изключително разнообразни и очаквам същото да е вярно и за екзопланетните системи."

„Ако бяхте извънземно и гледайки към нашата Слънчева система и видите Меркурий, ще бъдете малко обезкуражен“, отбелязва тя пред Scientific American.

Наблюденията на екипа са забележителни, защото за първи път космическият телескоп Spitzer успя да събере данни за атмосферата на земеподобна планета около звезда джудже тип М. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини