Кметове в община Смолян скочиха срещу ограниченията заради африканска чума, искат падане на забраните

    Разрешават извозването на добита дървесина от временни складове  в  зоните с наложени ограничения

    Огромно недоволство заради ограниченията, наложени срещу африканската чума по свинете, се разрази днес по време на ежеседмичното заседание на епизоотичната комисия в областната управа в Смолян. Горовладелски кооперации, лесовъди на частна практика и кметове скочиха срещу рестрикциите, наложени в заразените територии в Смолянско.

    Към днешна дата-22 август 2019-та година, зоните с констатирана зараза от АЧС са три – ДГС „Извора“ в Девин, района на доспатското  село Змеица и района на чепеларското село Забърдо и природния феномен Чудните мостове.

    За момента най-сериозен е проблемът в Забърдо, където ограничението за достъп до горски територии за дърводобив засяга няколко горовладелски кооперации. Забранен е и достъпа на туристи, а самите Чудни мостове попадат в горска територия и също са оградени с ленти. Как обаче ще бъдат спрени от ограниченията туристите?, питат засегнатите от ограниченията и допълват, че освен туризма и дърводобивната промишленост в района, загуби и неудобства търпят и местни стопани, които имат овцеферми там, но не могат да изкарат животните.

    Зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова връчи на областния управител петиция от името на всички кметове на населени места от Община Смолян. В нея се възразява срещу рестрикциите, които според местните кметове са безсмислени. Петицията е отворена и към нея могат да се присъединят и други кметства.  В нея се настоява ограниченията да отпаднат и ако това не стане – започва подписка и евентуално ще последват протести.

    На заседанието стана ясно още, че на територията на 9 общини от областта доброволно са заклани 391 прасета, от общо 198 стопанства, те са обезпаразитени и ще получат обезщетение, като за община Смолян няма подадена справка.

    В зоните с ограничения да стане възможно да се извозва само добитата и складирана на временни складове дървесина, но да не се извършва дърводобив. Това е решението, взето днес от комисията, което ще важи и за в бъдеще, ако в други зони бъдат наложени ограничения.

    Областният управител на Смолян предложи по спешност да се съберат общинските епизоотични комисии, които да вземат решение и в последствие да предложат на областната епизоотична комисия възможности, за да се изменят тежките рестриктивни мерки, които вече бунтуват хората в засегнатите райони.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини