Отриха следи от Новичок в кръвта на още един полицай, разследвал отравянето на Скрипал

Следи от нервно-паралитичното вещество "Новичок" е открито в кръвта на още един полицай, участвал в разследването на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи BBC, позовавайки се на информация от британската полиция. 

Още в началото на разследването полицаят е имал симптоми на отравяне с "Новичок". Тогава той е получил медицинска помощ и малко след това се е върнал на работа. Анализите тогава обаче не показали наличие на веществото в кръвта му. Следи от "Новичок" са открити по-късно - в рамките на експертно-криминален анализ, проведен в лаборатория Портън-Даун, част от разследването на отравянето на Скрипал.

Според експерти наличието на веществото в кръвта на полицая не е опасно за него. "Хора, които са имали веднъж контакт с малко количество "Новичок" и не са имали симптоми на отравяне, са извън опасност", посочват от полицията. 

Полицаят, чието име не се споменава, е шестият човек, в тялото на когото са открити следи от "Новичок", използван за отравянето на бившия руски шпионин.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в британския град Солсбъри през март 2018 г. От контакта с веществото нервно-паралитичното вещество пострадаха още полицаят Ник Бейли и двама жители на съседния град Еймсбъри - Чарли Роули и приятелката му Доу Стърджис, която стана единствената жертва на "Новичок".

Според следователите веществото е било поставено в бутилка от парфюм. Роули и Стърджис намерили бутилката и жената се напръскала с течността. 

Великобритания обвини Русия за отравянето, като за извършители бяха посочени служители на руското военно разузнаване. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини