Екзекутираха на електрически стол осъден на смърт в САЩ

Мъж, осъден на смърт в американския щат Тенеси за убийство на жена и дъщеря й, избра да бъде умъртвен на електрическия стол, вместо да бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция, заявиха служители на затвора, цитирани от АФП.

Стивън Уест, който беше осъден за двете убийства преди повече от 30 години, изчака до сряда, за да избере метода за екзекуция – един ден след като губернаторът на Тенеси Бил Лий отхвърли молбата му за помилване.

“След задълбочено разглеждане на молбата на Стивън Уест за помилване и преразглеждане на случая, присъдата на щата Тенеси ще остане и аз няма да се намесвам”, каза губернаторът в изявление.

Присъдата на Стивън Уест е била изпълнена в затвора Ривърбенд в Нешвил и той е бил обявен за мъртъв в 19:27 местно време.

Предпочитанието на Уест беше в съответствие със закон в южния американски щат, който позволява на осъдените преди 1999 година да избират между смъртоносна инжекция и електрически стол.

Някои местни медии предположиха, че вероятно Уест се надява да възпрепятства екзекуцията си с избора на електрически стол. По-рано тази година мъж осъден на смърт също поиска екзекуция с електрически стол в последния момент, закъснение, което му осигури 10-дневно отлагане.

Уест беше 11-ият човек, екзекутиран тази година в Съединените щати.

Смъртното наказание е законно в 29 американски щата.

През юли федералното правителство обяви, че скоро ще възобнови използването на смъртното наказание след 16-годишна пауза.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини