ДАНС поиска достъп по всяко време до данните за всички деца и студенти в България

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България. 

Достъпът да бъде осигурен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка) предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН. Днес тя бе публикувана за обществено обсъждане.

Ако документът бъде приет от Министерския съвет, ДАНС ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до:

1. Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация.

4. Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (Т.е. не само кой ученик в кое конкретно училище учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано в задължителните предучилищни групи - бел. ред.).

5. Информация за движение на децата и учениците (Т.е. в момента, в който дете бъде преместено от училище А в училище Б - ДАНС ще научава за това - бел. ред.).

"Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", пише в проекта.

При създаване на нови информационни фондове в МОН, министерството ще е длъжно да осигури достъп до тях на разузнавачите, ако председателят на ДАНС поиска това писмено от министъра на образованието и науката - пише още там.

Необходимите хардуер, софтуер и комуникационно оборудване за извършването на т. нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги осигури за своя сметка.

Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от информационните фондове.

От мотивите към проекта не става ясно защо всъщност ДАНС иска достъп до цялата тази информация. Цитиран е единствено чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС, който гласи:

Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство".

Въпросният общ текст в закона обаче е в сила от 2008 г. Защо инструкцията се появява цели 11 години по-късно и защо разузнавачите искат да знаят кое дете в коя детска градина, училище учи, а след завършването му - къде е прието за студент, остава въпрос без отговор.

OffNews цитира свои източници от средите на разузнаването:

"Децата до 18 години, като много специфичен контингент, са защитени по закон от вербуване и всякакво взаимодействие със службите. Такъв пълен достъп дава много широки възможности за подготовка за вербуване след навършване на 18-годишната им възраст" - бе коментарът на един от тях.

Не става ясно и друго - защо на ДАНС се осигурява пълен достъп, а не достъп при поискване на строго определена информация след солидна аргументация за дадено дете, ученик или студент.

Според проекта на инструкцията общото ръководство и контролът по осигуряване на достъп на ДАНС до информационни фондове на МОН се осъществяват от министъра на образованието и науката и председателя на ДАНС. За какво обаче разузнавачите могат да използват справките си и за какво - не? Текстът не уточнява това.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Георги
    9 0
    19:31, 9 авг 2019
    И по какво ДАНС се различава от едновремешната Държавна сигурност?! По нищо! Тотална диктатура, по страшна от ДС! През комунизма не помня да се следели децата! Това явно го правят с цел да изнудват родителите им и да ги заплашват ако някой се осмели да говори срещу властта.
  • 2
    Ца
    Цацаратура
    2 0
    07:49, 10 авг 2019
    А да го духат на родителите не искат ли ДАНС джендърите
  • 3
    Ми
    Мина
    0 0
    18:35, 11 авг 2019
    Добре е,че по закон децата са защитени от вербуване от службите.Дали са чували за това дилърите ,които вкарват дрогата в училище точно чрез тях.Значи, няма проблем наркопласьорите да имат данни за всяко дете, кое взема,кое е склонно да продава,от какво семейство е, ама като стане дума това да го знаят и органите на реда , вием на умряло,че се нарушават правата на децата.

Още новини

Последни новини