Съд в Австралия: Законно е да бъде уволнен държавен служител, ако критикува властта в социалните мрежи

Законно е да бъдеш уволнен, ако си държавен служител и пускаш критични туитове срещу правителствената политика, постанови съд в Австралия. 

Магистратите отхвърлиха искането на Михаела Банержи, уволнена през 2013 г., да обявят отстраняването й от работа в сектор миграция за нарушение на правото й на свободно изразяване, съобщи Би Би Си. 

Какво се е случило пред 6 години?

Госпожа Бенержи е работила в отдел за имиграция и защита на границите, който е част от министерството на вътрешните работи е Австралия. Използвайки туитър акаунт под псевдонима „LaLegale“, тя е писала постове, които критикуват имиграционната политика на страната. Постовете са публикувани от личното й мобилно устройство.

След като работодателите на Бенержи научили, тя била уволнена за нарушаване на австралийския кодекс за поведение в обществената служба, който заявява, че служителите не могат да изразяват политическите си възгледи.

По-късно жената завела дело в апелативен съд, който установил, че уволнението е нарушило правото й на свобода на словото, но правителството е оспорвало решението във Върховния съд в Австралия.

Какво е постановил съдът?

Според съда уволнението на Михаела Бенержи не е нарушило правата й, тъй като държавният служител „трябва да прави разумни стъпки, за да избегне конфликт на интереси, свързани с работата му“. Правилата изискват от служителите да бъдат „аполитични“, казва още съдът.

Така бе отхвърлено твърдението на Бенержи, че тя е неправомерно уволнена, тъй като в акаунта не пише, че е държавен служител. 

Каква е по-голямата картина?

Решението засяга близо два милиона австралийски служители и съдържанието на постовете им в социалните мрежи, казва Съюзът на общността и публичния сектор. Говорителят му Надин Флууд споделя, че държавните служители „трябва да имат равни права с всички останали граждани, а не да се изправят пред цензура заради работата им.“

Алън Анфорт, който е адвокат на Бенержи, казва: Отражението може да бъде много по-голямо и да засяга връзката между служител и работодател. Ако служителят не е съгласен с политическите възгледи на своя работодател, то той може да бъде уволнен, казва юристът.  

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини