На днешния ден преди 74 години атомната бомба заличи Хирошима

Изображение 1 от 2

    На днешния ден светът отбелязва 74-та годишнина от атомната бомбардировка над град Хирошима в Япония, извършена през 1945 г. Шести август е Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие. Чества се по решение на Световния съвет на мира.

    На 6-ти август 1945, в 8 часа и 16 минути, над Хирошима избухва първата атомна бомба, употребена срещу мирно население. Взривът, който е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12.5 килотона ТНТ), предизвиква веднага смъртта на около 100 000 души. Жертвите до края на 1945-та г. са около 140 000, а пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

    Бомбата е от обогатен уран-235, от оръдеен тип – снаряд от уран-235 в оръдейно дуло се изстрелва срещу мишена от уран 235, неутронния инициатор от полоний-210 и берилий, които са физически разделени върху снаряда и мишената започват да генерират неутрони в момента на контакта. Това е първият взрив на уранова бомба.

    Пилотът, пуснал урановата бомба, носеща кодово име „Малчугана“ – полк. Пол Тибетс, който тогава е бил командир на 509-та обединена ескадрила, е изпълнил задачата си от борда на бомбардировач Б-29, носещ името на майка му – „Енола Гей“. През 1959 г. е произведен в звание бригаден генерал. Умира в дома си на 92-годишна възраст на 1 ноември 2007 година.

    Всяка година на 6 август Националният музей „Земята и хората“ отбелязва Деня на милосърдието, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма и на усилията на милиони хора на Земята за изграждане на свят на устойчиво развитие, в който хората ще живеят в хармония с природата и помежду си.

    Само на този ден в залата на Гигантските кристали се експонира „Камъкът от Хирошима“, който музеят получи през 1997 г. от Президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния бомбен взрив в 8: 16 часа сутринта на 6 август 1945 година. На него е изобразена релефно Богинята на Милосърдието. Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния участък в близост до моста Айпи, на 200 метра северно от кота нула на атомния взрив и изпратено до 188 държави в света от Асоциацията „Камък за мир“, Хирошима.

    Днес е и Международен ден „Лекарите в света за мир“. Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение „Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война“ в деня на бомбардировката над Хирошима.
    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини