С 30% са скочили заплатите на имамите, след като държавата подпомогна финансирането на изповеданията

С 30% са скочили заплатите на имамите след като държавата започна да подпомага финансирането на изповеданията в страната. Това веднага се е отразило върху текучеството на кадри. Това съобщи за Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед.

От мое име и от името на Мюсюлманското вероизповедание в България изказваме своята искрена благодарност на Министерски съвет за внесените промени в законодателството, които позволиха финансиране на изповеданията въз основа на броя на миряните. Това подчерта Бейхан Мехмед.

   Районният мюфтия посочи, че заради действията на предходния кабинет, довели до спирането на финансирането на Мюсюлманското вероизповедание отвън 70 имами са напуснали страната и повече няма да се върнат към свещенослужение. Това бяха добре подготвени кадри, подчерта Бейхан Мехмед.

  Духовният глава на мюсюлманите в Кърджалийско поясни също,  че финансирането на трите средни мюсюлмански училища в страната: в Момчилград,Русе и Шумен остава от турската дирекция по вероизповедания-Дианет.

Ще припомним, че служебният кабинет на премиера Огнян Герджиков спря външното финансиране от турския Дианет, което предизвика сериозна криза с кадрите. Кабинетът Борисов 3 от своя страна предложи държавата да подпомага традиционните вероизповедания, като осигурява заплатите на свещенослужителите. ГЕРБ и ДПС подкрепиха законови промени и това стана факт.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини