10 °C

Министър Горанов потвърди изтичането на данни от НАП. Какво и как изтече

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пробива на информация в масива на НАП, за който стана ясно вчера.

"Изключително неприятна атака. Информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени", заяви финансовият министър след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с хакерската атака.

По думите му са изтекли не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. "Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение", коментира Горанов. Той обясни, че анализът на експертите показва, че са изтеглени "откъслечни парчета" от огромната база данни.

Вътрешният министър Младен Маринов също говори пред медиите след заседанието.

"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до тях. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции за това дали има извършен подобен достъп”, коментира Маринов.

Горанов допълни, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на американските изтребители и деня, в който стана хакерската атака.

Неоторизираният достъп до базата данни на НАП е осъществен заради уязвимост на една от електронните услуги, които агенцията предоставя - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина. Това съобщи на пресконференция говорителят на НАП Росен Бъчваров, който представи информация за инцидента с информационната сигурност на Агенцията.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП, обясни Бъчваров.

Прави се одит на сигурността на системата.

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. 

Базата с над 5 милиона граждани е с размер 11 GB и бе разпратена до български медии.

Анонимни хакери изпратиха от руската електронна поща на Яндекс мейл масив от 57 папки. В тях се намират хиляди файлове, за които се твърди, че са свалени неправомерно от Министерството на финансите, най-вероятно на Националната агенция за приходите (НАП).

„Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“.

Това послание оставят авторите на пробива, засягащ по груби сметки за сега над 5 милиона български и чужди граждани и компании. Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му

Хакерите споделят още, че за момента разпространява само 57 от общо над 110 компрометирани бази данни, получени от „ключови български администрации“, като целият теч е с обем от 21 GB.

Имeнaтa нa пaпĸитe дaвaт извecтнa пpeдcтaвa зa инcтитyциятa, oтĸъдeтo идвaт дaннитe и xapaĸтepa им. Taĸa нaпpимep имa пaпĸи АZ (Aгeнция пo зaeтocттa), ВАСІЅ (Бългapcĸa aĸцизнa цeнтpaлизиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa), NZОК (Haциoнaлнa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca), АUАN (Aĸтoвe зa ycтaнoвявaнe нa aдминиcтpaтивни нapyшeния) и дp., ĸaĸтo и няĸoлĸo, вĸлючвaщи NRА или NАР. Имa пaпĸи, ĸoитo явнo cъдъpжaт дaнни oт дaнъчни дeĸлapaции зa гoдини дo 2007 г.

Инфopмaциятa e paзбъpĸaнa, нo в няĸoи oт гoлeмитe фaйлoвe в изпpaтeния oт xaĸepитe мacив имaт cъвceм чeтими нeщa.  B eдин фaйл, ĸpъcтeн GRАО, имa 1.4 млн. peдa, вceĸи oт ĸoитo cъдъpжa caмo тpи имeнa и EГH – вepoятнo cпpaвĸa oт ГPAO зa пoпълвaнe бaзитe дaнни нa HAΠ. B дpyг имa пo-мaлĸo (нaд 1 млн. зaпиca), ĸъдeтo cpeщy имeнaтa имa и дaнни или NULL, ĸoeтo вepoятнo cъoтвeтcтвa нa дaнъчни зaдължeния нa лицeтo ĸъм дaдeн мoмeнт. Имa и фaйл, ĸъдeтo cpeщy нaд 1.1 млн. EГH-тa cтoят мeceчни дoxoди и внocĸи зa дoбpoвoлнo пeнcиoннo и здpaвнo ocигypявaнe ĸъм нeизвecтeн мoмeнт.

Зaпиcитe вĸлючвaт и ІР aдpecи, oт ĸoитo ca пoceщaвaни caйтoвe зa xaзapтни зaлaгaни, ĸaĸтo и идeнтифиĸaциoнни нoмepa нa пoтpeбитeлитe, ĸoитo ca ce възпoлзвaли oт ycлyгитe. Toвa вepoятнo cъщo e чacт oт зaпиcитe нa HAΠ.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ид
  идиоти
  1 0
  12:22, 17 юли 2019

  Пълни идиоти.Едно извинение на министър Горанов не е достатъчно.Трябва да си ходи.И други хора трябва да си ходят освен него.Това нашето е само проформа държава.Идиоти

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
09 апр 2020

Случаен виц

Последни новини