Откриха останките на дворец, принадлежал на мистериозна древна култура

Руините на дворец от бронзовата епоха бяха разкрити от археолози по бреговете на река Тигър. Находката вече бе определена от някои като сензационна, защото би могла да разкрие повече подробности за мистериозната империя Митани.

Въпреки че империята Митани се простирала върху чсти от Северна Месопотамия и Сирия между 1500 и 1300 г. пр.н.е, не знаем почти нищо за нея. Древният дворец може да попълни част от празнините в познанията ни от този период от историята.

Обектът се намира в басейна на язовира Мосул, като археолозите работят по него от близо десетилетие. Екип от кюрдски и немски учени успял да го разкрие, благодарение на спада на нивото на водата.

Находката се определя за едно от най-важните археологически откритие в региона през последните десетилетия.

Експерти разкрили интериорни стени с дебелина до 2 метра, както и измазани структури и ярки, добре запазени стенни рисунки, наред с изпечени тухли и глинени плочки с надписи.

Археолозите различават два етапа от функционирането на двореца, което означава, че той може да е бил част от империята Митари дълго време. Първоначално сградата вероятно е била разположена върху издигната тераса с изглед към долината.

Дворецът се е намирал на около 20 метра от някогашия източен бряг на река Тигър, издигнат върху огромна тераса, изградена от тухли от кал.

През второто хилядолетие преди Христа, стенописите вероятно са били типични за дворците в древния Близък Изток, но археолозите рядко се натъкват на добре запазени находки.

В момента учените се опитват да преведат надписите по глинените плочки. Първоначални проучвания сочат, че на това място се е намирал древния град Захику, основан около 1800 г- пр.н. е. и оцелял поне 400 години.

Експертите се надяват, че надписите ще им помогнат да разберат повече за политиката, икономиката и историята на империята Митани, която в апогея си може би се е простирала от източносредиземноморското крайбрежие до днешен Северен Ирак.

На база древни надписи – включително архиви за бракосъчетания – историците знаят, че кралските особи в Митани са поддържали контакти с подобни знатни особи, като египетските фараони.

Голяма част от познанията си за империята в Митани в момента дължим на други страни и цивилизации.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини