Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК

 
Извънредното заседание на Европейския съвет, което беше свикано в Брюксел тази вечер, завърши без да бъде избран председател на бъдещата Европейска комисия.
 
Разговорите ще продължат, след като се проведат двустранни срещи с лидерите на страните от ЕС, съобщи в Twitter Пребен Ааман - говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
 
Туск е прекъснал разговорите, след като между европейските лидери са възникнали разногласия, непозволяващи да се стигне до конструктивно решение.
 
Засега не е известно колко време ще продължат двустранните консултации и кога ще продължи заседанието.Припомняме, още преди началото на срещате беше известно, че Манфред Вебер - водещият кандидат на партията-победител ЕНП, вече е извън надпреварата за председателския пост в ЕК. Преди дни канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че може да се откаже от избора си за следващия лидер на Европейската комисия в духа на компромиса.
 
Българският премиер Бойко Борисов изрази несъгласие с елиминирането на кандидатурата на Манфред Вебер от преговорите. По думите му, няма логика победителят да не е председател на ЕК.Като вероятен избор за председател на ЕК беше сочен холандецът Ханс Тимерманс.
 
След това беше съобщено, че Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, е против неговата кандидатура.
 
Според Полското радио, представителите на някои други страни също не одобряват идеята социалист да застане начело на Еврокомисията.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини