Гръм уби моторист на магистрала във Флорида

Изображение 1 от 2

    Мълния удари моторист, докато караше във Флорида по време на гръмотевична буря, при което той катастрофира и умира, според медии. Инцидентът станал в късния следобед в неделя (9 юни) сред натоварения трафик на щастката магистрала.

    Мотористът е вторият убит от мълния в САЩ тази година. Случаят накара някои хора да се запитат защо гумите на мотоциклета не са защитили 45-годишния мъж от гръмотевичния удар. Но това убеждение е градска легенда, казва Джон Дженсънаяс, специалист по мълниезащита в Националния съвет за мълниезащита.

    "Мит е, че гумите предпазват автомобила от гръмотевични удари", каза Дженсънаяс, цитиран от Live Science.

    Превозните средства са поразявани от гръмотевици доста редовно. Но ако се окажете на пътя по време на гръмотевична буря, най-добре е да сте в метален автомобил с покрив, казва специалистът. Това е така, защото металната обвивка действа като клетка на Фарадей. Клетката, наречена на британския учен от 19-ти век Майкъл Фарадей, който изучава електромагнетизма и електрохимията, запазва всеки достигнал я електрически заряд във външната си метална обвивка, далеч от вътрешността (в случая всички пътници в превозното средство).

    "Ако бъде ударен, електрическият заряд ще премине по металния корпус на автомобила в земята, често минавайки през или над гумите", обяснява специалитът. "Ако хората не могат да се приберат в масивна сграда, препоръчваме те да влязат в затворен метален автомобил с вдигнати прозорци."

    В случая на мъжа нямало метална структура около мотоциклета, докато карал на юг по междущатска магистрала 95 във ​​Флорида. изглежда светкавицата е ударила шлема на мъжа, според служителите на реда, които се аргументират със следите от взрив на пластмасовата обвивка на шлема.

    Дженсънаяс бърза да разобличи друг мит за мълнията - идеята, че тя не може да ви удари, ако пътувате достатъчно бързо. Но светкавицата пътува твърде бързо, за да бъде изпреварена от хората, казва той.

    "Времето, което е необходимо, за да се премине от облаците към земята, е само малка част от секундата. През това време всичко, което се движи по магистралата, е почти неподвижно спрямо светкавицата."

    От 2006 г. насам в Съединените щати има 10 смъртни случая от удари на мълнии по мотоциклети, "въпреки че в няколко случая мотористът не е бил на мотора, когато е бил ударен", допълва специалистът.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини