Саграда Фамилия в Барселона получи разрешение за строеж след 137 години

През изминалите 137 години строителството на базиликата Саграда Фамилия в Барселона е било извършвано незаконно.

Но това се промени в петък, когато римокатолическата църква най-накрая получи разрешение за строеж, според публикация в Twitter от Janet Sanz, която отговаря за градското планиране.

Общинският съвет на Барселона даде разрешение на комисията, която отговаря за завършването на строежа на църквата за 4,6 милиона евро (5,2 милиона долара), пише Санз. Парите ще бъдат използвани за финансиране на проекти, предназначени да смекчат въздействието на около 4,5 милиона души, които посещават незавършената базилика всяка година.

Тя каза пред репортери, че съветът най-накрая е успял да "разреши историческа аномалия в града - че емблематичен паметник като Саграда Фамилия ... няма разрешение за строеж, че е бил построен незаконно", пише АФП.

Наследството на Гауди

Архитектът на католическия храм, каталунският модернист Антони Гауди, поискал разрешение през 1885 г. от градския съвет на Сант Марти дьо Провансал, в момента квартал на Барселона, но никога не получил отговор, според пост на църквата в петък. Работата по Саграда Фамилия, която беше обявена за обект от световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 г., може да е продължила необичайно дълго, но сградата остава незавършена.

Базиликата ще има максимална височина от 172 метра и ще бъде завършена с бюджет от 374 милиона евро, според новото разрешение за строеж, съобщи АФП.

Гауди, чиито творби се откриват в целия град, посветил живота си на изграждането на Саграда Фамилия, до нелепата си смърт (от трамвай) през 1926 година.

Оттогава тредица архитекти са работили, за да довършат църквата според оригиналния замисъл на Гауди и се планира сега изграждането на Саграда Фамилия да приключи през 2026 г. за 100-годишнината от смъртта му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини