19 °C

Изнудваният пловдивски бизнесмен: 40% от администрацията трябва да бъде уволнена

Здравко Ангелов, строителният предприемач, по чийто сигнал арестуваха за подкуп кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, призова в студиото на NOVA неговите колеги и гражданите като цяло да не се страхуват и да подават сигнали. Той благодари на работата на Антикорупционната комисия, която определи като изключително професионална и внимателна. Ангелов е подал лично сигнал до премиера Бойко Борисов, намирайки контакт. От интервюто стана ясно, че сигналът не е бил писмен, а личен контакт. Как е бил точно осъществен обаче, Здравко Ангелов не каза.

Има достатъчно СРС, записвахме пет месеца, увери Здравко Ангелов, обяснявайки технологията на искане на подкуп. Той самият направи аналогия с механизма, описван в обвинението срещу кмета на столичния район "Младост".

Според обяснението на Ангелов схемата за искане на подкуп е започнала, след като разрешението за строеж и цялата документация по строежа му е била напълно готова, включително и след нормалното отстраняване на забележките. "Видях разрешителното си за строеж на монитора на Ана Войнова, която след това излезе в отпуск", заяви Ангелов и обясни, че папката му, дори и след подпис на главния архитект Богданов, се озовала в кабинета на кмета Ралев след голям скандал. Като "неузнаваемо" определи поведението на служителите в администрацията на общината. Въпреки това, по думите на Ангелов, от няколко места разбрал за сумата на искания подкуп - единият канал била надзорната фирма, която разбрала от служителка в общината, пресметнала печалбата от строежа - 390 000 лв. Така подкупът бил пресметнат като процент от печалбата.

Действията си предприемачът определи като вървене по каналния ред, но обясни и за лични среща с кмета в неговия кабинет. Поведението на кмета Ралев Ангелов определи като арогантно и безобразно. "Почувствах се като в трети клас. Дори не искам да повтарям какво ми каза", заяви бизнесменът, но при настояване все пак да цитира части от разговора, като посочи, че кметът му е задавал въпрос дали той е бил най-умният в махалата, за да вземе този парцел. Ангелов помислил, че е пиян и срещата приключила с ядосаното му излизане от кабинета. На срещата е имало трети човек - приятел на Здравко Ангелов. Пари на тази среща обаче не са били поискани.

Бизнесменът потвърди, че схемата, по която са му били искане парите, е била с договор за строеж на склад, а 60 000 са 20% от стойността на този фиктивен строеж. Фиктивният договор, който узаконявал подкупа, му бил даден от посредника Иван Делевски на една бензиностанция - два хвърчащи листа без нормалните атрибути за договор.

Искам да уверя всички хора, че не е страшно. Хората бяха доста предпазливи, мога само да благодаря на КОНПИ, заяви Здравко Ангелов. Той предпочете да не дава подробности за разговора си с премиера Борисов с аргумент, че ако го направи, веднага пред Министерски съвет ще се наредят опашки и/или протести.

Здравко Ангел заяви, че мотивацията му да подаде сигнал и да стане свидетел срещу корупцията в България е това, че е бил бесен. Той пожела да каже обаче и че в страната имаме проблем с администрация - "40% от администрацията трябва да бъде уволнена", посочи Ангелов, обяснявайки че чиновниците са некомпетентни, не работят, само създават пречки пред бизнеса, въпреки че той има плаща заплатите.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини