Потоп в Пловдив (видео)

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната в неделя през нощта. Пороен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час снощи улици и булеварди се превърнаха в реки.

Десетки автомобили закъсаха. Стотици домакинства останаха без ток заради аварии. Наводнени са къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и 4 болници. Спасителни екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от дома на културата "Борис Христов".

Отводнена е сградата на областната администрация в града. 30 души - сред тях малки деца и 4 бременни жени - и са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни сгради.

Евакуирани бяха два мола. Водата нахлула в търговските центрове през централните входове. Магазините затвориха спешно, а хората бяха изведени.

Мълния удря дърво на улица "Капитан Райчо" в центъра на Пловдив. За щастие няма пострадали хора и не е засегнат близкият търговски обект. Дървото не се е запалило.

Заради обилните валежи извънреден кризисен щаб заседава в сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Над 20 патрулни полицейски коли са разположени по невралгичните точки в града. Има и дежурни екипи на ОП "Чистота" и почистващата фирма КМД.

Усложнено е състоянието и са затворени за движение подлезите на "Скобелева майка" и "Гладстон", бул. "Марица - юг" под моста на УХТ, бул."Васил Априлов", ул."Шести септември", ул. "Найчо Цанов", части от бул. "Санкт Петербург", бул. "Освобождение" до военните поделения, "Коматевско шосе", участъци от бул. "Христо Ботев" от Сточна гара до бул. "Източен".

Тревожна е и ситуацията в Старозагорско. Снощи там също имаше проливни дъждове.

В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена.

Във връзка с пороите и очакваните нови валежи от земеделското министерство съобщиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на "Напоителни системи". Извършва се денонощен обход и наблюдение на язовири, реки и диги. Има готовност да се използва тежка техника, за да не се допуснат бедствени ситуации.

Прогнозата за цялата работна седмица е за още бури и дъждове. Едва през почивните дни се очакват повече слънчеви часове, сочи прогнозата.

Порой наводни и Враца. Там няма наводнени имоти, но един от булевардите буквално се е превърнал в река. 

Заради повреда за кратко се е задействала оповестителната система за бедствие.

Десетки коли останаха в капана на водата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини