Без конкретни решения на срещата на евролидерите в Брюксел

Без конкретно решение завърши извънредната среща на лидерите от страните в Европейския съюз, която се проведе тази вечер, се казва в кореспонденция на БНТ от Брюксел.

Представителите на страните-членки се събраха, за да обсъдят резултатите от евровота и разпределянето на водещите позиции в ЕС. Във форума участва и българският премиер Бойко Борисов.

Лидерите не взеха конкретни решения, тъй като срещата имаше опознавателен характер с оглед на избора на хората, които ще заемат важните позиции в общността през следващия мандат на ЕП. Основният проблем е дали ще бъде спазена процедурата за водещия кандидат - на ЕНП е Манфред Вебер, а на ПЕС - Ханс Тимерманс. Има и партии, които са против тази процедура.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви подкрепа за Вебер.

"Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад него. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно." - обобщи той.

От своя страна лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че най-силният кандидат е Тимерманс.

"В тази кампания социалистите представиха най-силния кандидат за председател на ЕК и след дискусиите днес категоричното мнение на премиерите от нашето семейство е, че ние ще настояваме Франс Тимерманс да бъде изпратен за председател на ЕК като човек, който има най-силни качества." - посочи Станишев.

Четирите ключови поста, за които националните правителства предлагат кандидати, са за мястото на Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия, на Доналд Туск - председателя на Европейския съвет, на Антонио Таяни - шеф на европарламента, и на Федерика Могерини -  Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. 

"Никой кандидат не може да бъде изключен", обяви Туск по повод процеса на избор на председател на Европейската комисия. Туск добави, че ще продължи консултациите си с Европейския парламент не само за председател на Еврокомисията, но и за президент на Европейската централна банка и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Той добави, че неговата амбиция е да има баланс между половете.

Сериозно разминаване има обаче в позициите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като държавният глава на Франция категорично не приема кандидатурата на шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер. Макрон пък обяви, че ще се бори постовете да бъдат разделени поравно между мъже и жени.

Туск ще бъде посредник в преговорите между европейските лидери за избора на бъдещия председател на ЕК. Обсъждането на конкретни кандидатури се очаква на следващата среща на върха на ЕС на 20 и 21 юни. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини