Ева Майдел и българи от цяла Европа поведоха Голямото хоро в Брюксел

    „Всеки българин трябва да може да успява в България. Все повече българи се завръщат у нас, това трябва да е целта на всички ни.“ Това заяви евродепутатът от  Ева Майдел навръх Великден на централния площад в Брюксел.Заедно с българи от 11 града в Европа за трета поредна година тя поведе Голямото хоро в белгийската столица, започнато преди 7 години от Кристалина Георгиева. 
    През 2017 г. по покана на Ева Майдел хасковският ансамбъл „Златна Тракия“ и народният оркестър на община Хасково поведоха Голямото хоро и показаха част от българския фолклор пред хилядите посетители на международния фестивал за балканска музика „Balkan Trafik“ в Брюксел.
    „Избрахме да продължим седемгодишната традиция с Голямото хоро именно на Великден, защото нашите празници са моментите, в които най-често се сещаме за България. Страната ни има нужда от таланта и енергията на всеки българин, независимо в коя точка на Европа и света се намира", каза още Майдейл.
    На хорото се хванаха българи от цяла Европа – Брюксел, Антверпен, Лиеж, Гент, Кьолн, Маастрихт, Люксембург. Участваха и танцьорите от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл "Бизоне" от Каварна, българския състав "На Хорото в Брюксел" и ансамбъл "Здравец" от Гент, които допринесоха сърцето на Европа днес да бие с български пулс.
    И тази година организаторите продължиха съпътстващата хорото традиция - обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия.
    Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Балкан Трафик (Balkan Trafik).
    Haskovo.net
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Jo
      Jo
      14 -1
      19:34, 28 апр 2019
      Били са се връщали в БГ ли? Тази на какво е?
    • 2
      Родена е на 26 януари 1986 година в София, в семейството на Зоя Паунова.
      Зоя Паунова е изпълнителен директор на “АстраЗенека” - България.
      ...
      Тва са тия дето чукат 70 годишните ви Майки и Бащи когато отидат в Аптеката.
      ...
    • 3
      Ша
      Шайка
      5 0
      13:05, 29 апр 2019
      На Майдел да и' е жива и здрава *******, че без нея няма еврокариера.
    Последни новини