Обажданията на националния телефон за деца към Държавната агенция за закрила на детето, могат да доведат до проблеми в семейството и за децата, каза Христо Лафчиев, председател на Инициативен комитет на граждани срещу кражби на деца.

В понеделник ще има протести в няколко града срещу проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., съобщиха от инициативния комитет.

Според неправителстваната организация (НПО) само при 10-15 процента от случаите, при които се отнемат деца от родителите им, има наистина нужда от подобни действия, но и при тях може да се работи с родителите и рисковете да отпаднат.

В сайта на фондация "Анимус" е публикуван същият телефон, посочиха от инициативния комитет. Според тях така сигналът се подава не на държавата, а на фондацията. Зад "Анимус" стои сянката на Норвежкия финансов механизъм, каза Христо Лафчиев.

Стефан Чолаков, който се определи като социален работник на свободна практика, каза, че в България не се работи достатъчно с маргинални групи и самотни майки по въпросите за отглеждане на деца. Социалните работници в страната отнемат деца предимно до три години, защото вероятно към по-големите няма интерес за осиновяване, посочи той. По думите му делата за отнемане минават през съда буквално за пет минути, а на родителите не се обяснява, че те могат да обжалват решенията на социалните служби.

Вместо да се подпомагат родителите, държавата отнема децата и превръща в бизнес тяхното отглеждане, подчерта Лафчиев.

От асоциацията препоръчват на родилките да не подписват документи, докато раждат. Не споделяйте с акушерки, медицински сестри и лекари каквито и проблеми да имате, освен ако не са ви много близки, каза Христо Лафчиев.