Италианската мафия навлиза в източноевропейските страни от ЕС

Италианската мафия разпростира пипалата си в Източна Европа, смята италианският експерт Кристиано Томаси, полковник в силите на италианските карабинери и служител на Националната дирекция за антимафиотски разследвания, цитиран от ФП. Тя е отдавна в Германия, Франция и в Испания, но отсега нататък се обръща към страни от Източна Европа, които са членове на Европейския съюз.

Знае се, че мафията разполага с немислими суми пари, тъй като контролира дрогата. Но освен това тя посяга към обществените поръчки, сметищата, рециклирането, хазарта, пазара на имоти. Експертът казва, че в условия на криза мафията навлиза още по-лесно. 

"Мафиотите търсят закъсали малки предприятия, такива, които имат проблеми за получаването на заем от банка, която им иска гаранции и др. Мафията дава пари назаем и от този момент с предприятието е свършено, то рано или късно минава под контрола на мафията, която не спира да увеличава капиталовото си участие в него и накрая отстранява собственика", казва Томаси.

"Нито един честен търговец, било той холандец, французин или германец, няма да може никога да се конкурира с подобна сила", предупреждава той.

В началото на март словашката полиция пусна седем италианци, задържани след убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследвал корупционни афери и връзки на словашки представители с италианската мафия, припомня агенцията. Томаси казва, че разследванията в Словакия са показали присъствието там на хора от калабрийската мафия ндрангета, чиято цел е да се възползва от европейските субсидии.

Kлан инвестирал в Румъния в строителни предприятия, в стотици апартаменти, в СПА центрове. Kонфискуваното наскоро имущество било на стойност 250 милиона евро", казва италианският експерт. 

Огромни суми се правят и чрез незаконен хазарт и  мафията премества операциите си в този сектор в Австрия, Нидерландските Антили, Панама, Румъния и Испания, където законът е най-изгоден от гледна точка на данъчното облагане.

По време на операция в Калабрия през 2017 г. е било запорирано мафиотско имущество за около два милиарда евро, натрупано от незаконни залози и онлайн игри. Конфикацията и запорирането тогава включват капитали, компании, 1500 офиса за залози, много недвижимо имущество, разказва полковник Томаси.

Експертът твърди, че в различни европейски градове има цели квартали, които са изкупени от мафията, но не посочва кои са тези градове.

"Защо на хората им се струва, че в тези квартали не се случва нищо. Дали защото те са спокойни квартали? Защото там има силен мафиотски контрол, който е като напредващ рак и там където има рак, няма повече живот", казва специалистът. "Вярно е, че дребната престъпност не съществува повече там, но здравата и почтена икономика също я няма", допълва той.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини