В следващия Европейски парламент преговорите за пакет Мобилност може да започнат от нулата

"В следващия Европейски парламент преговорите за пакет Мобилност може да започнат от нулата." Това заяви пред bTV евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Той изрази надеждата си в следващия ЕП вносителите на този пакет да не бъдат евродепутати и да може да се постигне нова сделка.

По думите ми има възможност преговорите да стартират в настоящия ЕП, но те няма как да завършат в този мандат.

"Единственото, което се цели с пакета е политически ефект", подчерта Новаков. Той отбеляза, че това не е само българска битка, тъй като усилено работят с колегите си от Румъния.

"Това, което усетихме вчера беше диктат на мнозинството", изтъкна евродепутатът.

Новаков обясни, че са били приети абсурдни промени, въпреки, че са внесли 1200 поправки.

Той е на мнение, всичко това е много несправедливо, но увери, че ще се направи всичко възможно да няма фалирали български фирми.

Евродепутатът запита, ако българските шофьори получават заплати колкото на френските шофьори, дали на следващия ден служители в българските банки ще получават заплати колкото тези на френските или немските.

Вчера европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. 

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия ЕП. 

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

Вчера в хода на пореден протест срещу мобилния пакет родни превозвачи дори запалиха тир в знам на недоволство. Това стана в Пловдив.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини