5 °C

Последният път, в който стойностите на CO2 били като днешните, на Южния полюс растели дървета

Дървета, растящи близо до Южния полюс, морско равнище с 20 метра по-високо от сегашното, глобални температури с 3-4 градуса по Целзий по-високи. На подобни условия се натъкват учените, поглеждайки назад във времето, когато на планетата имало същото количество въглероден диоксид, като днес.

Анализирайки седименти и вкаменелости от растения, учените открили, че температурите близо до Южния полюс били с около 20 градуса по Целзий по-високи от сега през плиоцена – преди 5.3 – 2.6 милиона години.

Учените използват сложни компютърни модели за предсказване ефекта от предизвиканите от човека климатични промени, но поглеждайки назад във времето получават нови прозрения.

Плиоценът се оказал подходящ за сравнения и предложил важни уроци, за това какво ни очаква в бъдеще. “Водещите новини са, че температурите са с 3-4 градуса по-високи, а морското равнище е с 15-20 метра по-високо от днес. Това означава, че не е имало ледена покривка в Гренландия, не е имало лед в Западна Антарктида и големи ледени парчета в Източна Антарктида”, казват учените.

Изгарянето на изкопаеми горива води до бързо отделяне на въглероден диоксид в атмосферата. “Ако поставите печка у дома си и я настроите на 200 градуса, температурата не се покачва незабавно, отнема известно време – същото е и с климата”, посочват експертите.

Глобалните температури вече са се покачили с един градус по Целзий от инустриалната революция насам, когато стойностите на въглероден диоксид били 280 части на милион. Стойностите в момента са 412 ppm и продължават да се покачват, което означава, че и температурите ще се повишат с 3-4 градуса по Целзий през следващите няколко века. Топенето на ледовете отнема повече време, затова силното покачване на морското равнище, като през плиоцена, ще отнеме няколко хилядолетия.

През плиоцена разнообразието от бук, а вероятно и иглолистни дървета нараснало в Оливър Блъфс – на 300 мили от Южния полюс. Именно там били открити вкаменелости от дървета и мъхове.

“Удивително откритие. Намерили са вкаменели листа от нотофагус. Аз я наричам последната гора в Антарктида. Растенията са се развивали при концентрация на въглероден диоксид от 400 ppm. Вероятно натам сме се запътили с топенето на ледовете, и Южния полюс отново ще бъде колонизиран от растения”, казва Джейн Франсис.

Доказателствата сочат, че летните температури през плиоцена са били като в тундрата – 5 градуса по Целзий близо до полюса, в сравнение с днешните минус 15-20.

Наличието на растения подсказва, че ледената шапка в Антарктида е била много-малка от днешната. А покачване на морското равнище с 20 метра днес би оказало огромно въздействие върху бреговите градове и райони, населени с хора.

Полярните региони са особено важни за разбирането ни за глобалния климат. Именно там промените настъпват първо и са най-драматични. През кредата стойностите на въглероден диоксид били 1 000 ppm.

Преди около 100 милиона години климатът бил още по-екстремен. Антарктида все още се намирала на Южния полюс, но регионът бил топъл и покрит с гори, дънери и почви се запазили като вкаменелости на места, като остров Александър.

Ако покачването на въглеродните емисии запази сегашното си темпо, до края на века ще постигнем стойности от 1,000ppm. Концентрациите от 280ppm от преди индустриалната революция се дължали на поглъщането на въглеродния диоксид от растенията и животните и последвалото му погребване. Така се образували въглищните пластове, газовите и петролни находища. През последните години ние отново го изкопаваме и връщаме в атмосферата.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини