28 °C

Хотелът, в който роботите носят храна и чисти кърпи (видео)

ихо плъзгайки се, черни дисковидни роботи, високи около метър, разнасят храна и чисти кърпи във футуристичния хотел на китайския конгломерат "Алибаба" (Alibaba).

Роботите са част от високотехнологичните устройства в хотел "ФлайЗу" (FlyZoo), които според "Алибаба" силно ще намалят разходите за човешки труд и ще освободят гостите от необходимостта да общуват с други хора, информира "Ройтерс".

Хотелът с 290 стаи, който бе официално открит преди месец, е инкубатор за технологии, които конгломератът иска да продава на хотелиерския сектор, и възможност да покаже постиженията си в областта на изкуствения интелект. Той е и експеримент, който тества доколко потребителите се чувстват комфортно с роботизираната търговия в Китай.

Става дума за ефективността на услугата, тъй като роботите не са смущавани от човешки настроения. Понякога ние казваме, че не сме в настроение, но роботът винаги ще е в настроение, отбелязва Анди Вън, главен изпълнителен директор на "Алибаба Фючър хотел мениджмънт" (Alibaba Future Hotel Management) - подразделението, ръководещо хотелския проект.

Лицата на гости и персонал се сканират в асансьорите

В хотела бели панелни стени с меко осветление напомнят леко на интериора на космическите кораби, показвани от Холивуд. Гостите се регистрират на платформи, където се сканират лицата, паспортите и другите им документи за самоличност. Посетителите с китайски документи дори могат да се регистрират предварително, като сканират лицата си със собствените си смартфони.

Асансьорите отново използват лицево разпознаване, за да потвърдят до кой етаж гостът има достъп, от лицев скенер се отварят и вратите на стаите. В стаите технология на "Алибаба" за гласови команди се използва за регулиране на температурата, затваряне на завесите, контрол на осветлението и поръчки за румсървис.

В ресторанта на хотела по-високи роботи с капсуловидна форма разнасят храна, която клиентите са поръчали през специално мобилно приложение, а на отделен бар голяма роботизирана ръка може да смесва над 20 различни вида коктейли. Напитките се таксуват автоматично по сметката на стаите отново чрез лицево разпознаване.

За да регистрират заминаването си, гостите отново използват мобилното приложение, чрез което стаята се заключва и сметката автоматично се плаща от електронния им портфейл на "Алибаба". След това данните от лицевото сканиране незабавно се изтриват от системата, казва Вън. Експерименталният хотел в град Ханджоу, на 170 км югозападно от Шанхай, е разположен на пешеходно разстояние от централата на "Алибаба". Цените започват от 1390 юана (205 долара) на вечер.

В хотела все пак работят хора, макар компанията да не уточнява колко. Сред тях са готвачи и чистачи, както и служители на рецепцията, които да помагат с традиционна регистрация за тези от пристигащите, които не искат лицата им да бъдат сканирани или предпочитат да използват електронна карта за ключ.

"Алибаба" планира да построи още няколко хотела, които обаче първоначално ще се използват от служители на компанията в командировка до централните офиси в Пекин и Шанхай. Вън признава, че "ФлайЗу" все още трябва да поработи по доста проблеми. Някои услуги например са достъпни само за гости с китайска лична карта. По думите му обаче първоначалните реакции на гостите са окуражаващи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини