14 °C

Хотелът, в който роботите носят храна и чисти кърпи (видео)

ихо плъзгайки се, черни дисковидни роботи, високи около метър, разнасят храна и чисти кърпи във футуристичния хотел на китайския конгломерат "Алибаба" (Alibaba).

Роботите са част от високотехнологичните устройства в хотел "ФлайЗу" (FlyZoo), които според "Алибаба" силно ще намалят разходите за човешки труд и ще освободят гостите от необходимостта да общуват с други хора, информира "Ройтерс".

Хотелът с 290 стаи, който бе официално открит преди месец, е инкубатор за технологии, които конгломератът иска да продава на хотелиерския сектор, и възможност да покаже постиженията си в областта на изкуствения интелект. Той е и експеримент, който тества доколко потребителите се чувстват комфортно с роботизираната търговия в Китай.

Става дума за ефективността на услугата, тъй като роботите не са смущавани от човешки настроения. Понякога ние казваме, че не сме в настроение, но роботът винаги ще е в настроение, отбелязва Анди Вън, главен изпълнителен директор на "Алибаба Фючър хотел мениджмънт" (Alibaba Future Hotel Management) - подразделението, ръководещо хотелския проект.

Лицата на гости и персонал се сканират в асансьорите

В хотела бели панелни стени с меко осветление напомнят леко на интериора на космическите кораби, показвани от Холивуд. Гостите се регистрират на платформи, където се сканират лицата, паспортите и другите им документи за самоличност. Посетителите с китайски документи дори могат да се регистрират предварително, като сканират лицата си със собствените си смартфони.

Асансьорите отново използват лицево разпознаване, за да потвърдят до кой етаж гостът има достъп, от лицев скенер се отварят и вратите на стаите. В стаите технология на "Алибаба" за гласови команди се използва за регулиране на температурата, затваряне на завесите, контрол на осветлението и поръчки за румсървис.

В ресторанта на хотела по-високи роботи с капсуловидна форма разнасят храна, която клиентите са поръчали през специално мобилно приложение, а на отделен бар голяма роботизирана ръка може да смесва над 20 различни вида коктейли. Напитките се таксуват автоматично по сметката на стаите отново чрез лицево разпознаване.

За да регистрират заминаването си, гостите отново използват мобилното приложение, чрез което стаята се заключва и сметката автоматично се плаща от електронния им портфейл на "Алибаба". След това данните от лицевото сканиране незабавно се изтриват от системата, казва Вън. Експерименталният хотел в град Ханджоу, на 170 км югозападно от Шанхай, е разположен на пешеходно разстояние от централата на "Алибаба". Цените започват от 1390 юана (205 долара) на вечер.

В хотела все пак работят хора, макар компанията да не уточнява колко. Сред тях са готвачи и чистачи, както и служители на рецепцията, които да помагат с традиционна регистрация за тези от пристигащите, които не искат лицата им да бъдат сканирани или предпочитат да използват електронна карта за ключ.

"Алибаба" планира да построи още няколко хотела, които обаче първоначално ще се използват от служители на компанията в командировка до централните офиси в Пекин и Шанхай. Вън признава, че "ФлайЗу" все още трябва да поработи по доста проблеми. Някои услуги например са достъпни само за гости с китайска лична карта. По думите му обаче първоначалните реакции на гостите са окуражаващи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019

Случаен виц

Последни новини