Българите в чужбина настояха пред Манолова за електронно дистанционно гласуване

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с българи зад граница. Основната тема на срещата бяха изборните права на сънародниците ни в чужбина, както и запазването на пълните граждански права на тези във Великобритания след Брекзит.

Повод за срещата е петиция от над 150 души, които са ангажирани с организацията на изборите в чужбина.

 

Засегнати са изборните и политическите права на гражданите, каза омбудсманът в тяхна защита.

Главните искания са за въвеждане на електронното дистанционно гласуване по облекчен начин като най-ефективният начин сънародниците ни да бъдат включени в изборния процес, както и ясен график за въвеждането на електронното гласуване.

Средствата за идентификация би следвало да бъдат лесни, достъпни и евтини.

Гражданите настояват за повече яснота относно гласуването във Великобритания с оглед на предстоящото излизане на страната от ЕС.

Сънародниците ни зад граница са обезпокоени, че неясният статут на Острова ще засегне вече придобити права, като ги лиши от възможността да упражнят гласа си на предстоящите избори.

На срещата с омбудсмана присъстваха сънародниците ни Стефан Манов от Франция, Десислава Христова от Великобритания, Петър Бакалов от Белгия, Алекс Детев от Австрия и други. Някои от тях са членове на Инициативния комитет, който организира подписка за изборния референдум, предложен от президента Росен Плевнелиев през 2015 година.

Промените в ИК би следвало да дадат възможност на българските граждани зад граница да участват в електронното гласуване.

В Швейцария например е дадена възможност на швейцарските граждани, живеещи в чужбина приоритетно да гласуват дистанционно, сподели Димитър Иванов в онлайн връзка от Цюрих.

Когато се въвеждат ограничителни мерки, се чувстваме буквално унищожени, защото вече 10 години МОН подкрепя една от най-силните политики за българите в чужбина, а именно образованието. Основната цел на тази политика е запазване на българското образование, но е нерентабилно с други текстове в ИК да се затваря възможността за гласуване, разкритикуваха граждани.

Тестовете на електронното гласуване по думите на Иванов трябва да бъдат направени първо с българите в чужбина.

Великобритания е една от държавите с най-висока избирателна активност на изборите според Мария Спирова, която живее там.

"Българската общност във Великобритания стана възможна именно заради директивата на ЕП за свободно придвижване и остана възможна именно благодарение на ЕП. Сега е наш ред да помогнем и на България", каза още тя.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини