ГЕРБ любели преференцията, но я махнали, защото ДПС го поискали срещу кворум

Нова трактовка за това защо ГЕРБ гласува премахване на преференцията при гласуване даде вторият човек в партията Цветан Цветанов с сутрешния блок на бТВ.

Премислената от герберите позиция гласи, че те всъщност страшно много обичат преподреждането на листите, но нямало как, трябвало да се изпълни желанието на ДПС да бъдат премахнати, защото иначе депутатите от движението нямало да влязат в залата и нямало да има кворум за промените в Изборния кодекс.

"Трябва да спрем с лъжите, че ГЕРБ искали да премахнат преференциите. ГЕРБ винаги е била за преференциите и за намаляване на техния праг. Няма никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да изпаднем в ситуацията с кворума при гласуването на промените в Изборния кодекс", посочи Цветанов.

Миналата седмица ГЕРБ върна старите правила за преференциално гласуване, след като първоначално по-високият праг беше въведен с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Започва и процедура за смяна на състава на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича.

Според Цветанов трябвало да спрат спекулациите, че Бойко Борисов решава всичко.

„Аз нося отговорност за всяко едно решение, което се взима от парламентарната група. Никога не съм се крил зад колективната отговорност”, категоричен беше Цветанов.

Той обясни, че при гласуването на промените в Изборния кодекс не е имало кворум и това било причината да разговаря с ДПС.

„Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално - да уважаваш мнението на опозицията. Проведох среща и с Обединените патриоти, но ВМРО бяха против отпадането на преференциите.”, обясни още Цветан Цветанов.

По думите му това е била причината да подкрепят исканията на ДПС за преференциите, те да се регистрират и да минат и другите промени в Изборния кодекс.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    ХарГерБлиец
    2 0
    16:40, 21 фев 2019
    Цецо Цецо.., Този път бе здраво на_бан от Антон Хекимян.
    Как върти и суче, а на Бойко е послушно куче.
    Уж не искат ДПС -то, а пък си подложиха дупето!
    Не признава свойта грешка, а е смешен, чужда пешка.
    Избирателят обаче не е глупав и на изборите веч ще ги отупа!
  • 2
    Ко
    Коки
    0 0
    19:27, 21 фев 2019
    Пореден смях . Такъв хаос и несигурност на правителство не се помни в историята на България. Как живеят тези хора с мисълта,че ”управляват” незнам.Няма нищо смислено в този пореден фарс!
Последни новини