Безусловният базов доход във Финландия не е накарал безработните да работят

Експериментът във Финландия с предоставяне на безусловен базов доход (ББД) на 2000 безработни не е успял да ги накара да си намерят работа, за да подобрят финансовото и социалното си положение. Това е основният извод сред предварителните резултати на уникалния опит на държавата да провери дали замяната на социални помощи с гарантирана минимална сума би променил нагласите на хората, зависими от държавата. Доходът бе даван, независимо дали човек полага усилия да си намери работа, или си седи вкъщи пред телевизора.

Заключенията се основават само на първите 12 месеца от двегодишния срок, приключил в края на 2018 г. Втората година ще бъде обхваната в доклад, който трябва да излезе до май 2020 г. Не правете окончателни изводи на този етап, препоръчват авторите от социалноосигурителния институт Kela и Министерството на социалните грижи и здравеопазването. Темата за състоянието на социалната държава е сред основните за парламентарните избори през април.

За оценка на ефекта са използвани различни средства, включително разговори с участниците и контролна група, спрямо която да се провери евентуална промяна.

Авторите на първия доклад казват, че според получателите на безусловния базов доход усещането им е било, че се чувстват по-добре спрямо тези от контролната група, оставена на социални помощи. Но няма и видима промяна в подобряването на заетостта на първата група.

Охто Канинен, координатор на анализите в Института за икономически изследвания на труда, посочва, че получателите на ББД са работили средно 0.5 дни повече, отколкото тези в контролната група. Иначе казано, през първата година едните са работили средно 49.64 дни, а другите - 49.25 дни.
Само около 1 процентен пункт е разликата в размера на групите на самонаети сред получателите на ББД и другата група. Но докато тези с ББД са малко повече, те са получавали средно с 21 евро по-малко от самонаетите в контролната група (€4230 срещу €4251).

Подпомаганите с ББД са се чувствали по-добре през първата година - 55% от тях са казали, че се усещат в добро здравословно състояние, срещу 46% от другата група. Видима е разликата и в намаляването на психическото напрежение - 17% срещу 25% - които казват, че са подложени на голям или много голям стрес. "Получателите на ББД са чувстват по-уверени за бъдещето си, както и в способността си да влияят на обществени проблеми", посочва Минна Иликанно, водещ изследовател от Kela.

Финландците с ББД са били по-уверени и в способността си да намерят трайна работа. Освен това са смятали, че има по-малко бюрократични изисквания за получаване на ББД, както и че тази помощ прави за тях по-лесно приемането на предложение за работа или започването на собствен бизнес.

Участието в експеримента не бе доброволно и анализаторите смятат, че това ще даде резултати по-близки до реалните, ако схемата се приложи за всички. От 1 януари 2017 г. до 31 декември 2018 г. участвалите безработни получаваха освободен от данъци ББД в размер на 560 евро, независимо дали имат някакъв друг източник на доходи и дали активно си търсят работа.

Финландският експеримент с безусловния доход - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

560 евро на месец - просто така, без да работиш. В този експеримент, който тече от година във Финландия, участват 2 000 души. Как им се отразява безусловният основен доход? В това видео Ви срещаме с двама от щастливците.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини