Oстров се появи от нищото и вече гъмжи от живот

Преди 4 години този остров се появил от нищото – скалното образувание изникнало от дълбините на Тихия океан – там, където някога имало само вълни.

Мястото е между два съществуващи острова от Кралство Тонга. То няма официално име, но местните го наричат Хунга Тонга – на името на съседите си и скрития подводен вулкан, който го създал.

Учени изследват Хунга Тонга от години, за да научат повече за тези изключително редки вулканични острови.

Хунга Тонга е едва третият познат ни остров, появил се в резултат на вулканична активност през последните 150 години. Това е страхотна възможност за учените да проучат условията и най-вече да разберат по какъв начин местният пейзаж прилича на други странни скалисти терени – включително Марс.

Често изследването на места като Хунга Тонга се извършва от въздуха или чрез сателити.

В този случай обаче, полева експедиция дала на учените рядката възможност да разгледат скалистите склонове със собствените си очи.

Голяма част от острова е покрит с черен чакъл, с големината на грах.

Учените провели GPS измервания и наблюдения от въздуха, записвайки данни за височината на скалите и други характеристики.

Островът се оказал не толкова равен, колкото показвали сателитите.

„Островът е равен, но на места градиентите и чакълът са образували интересни форми под въздействието на вълните. От конуса се отмиваше глина, лепкава светла глина. Макар да я виждахме, не знаехме какво представлява. Все още не разбирам от къде идва, защото определено не е пепел“, казва ученият Дан Слайбак от Центъра за космически полети Годард на НАСА.

Най-удивителното на острова е колко бързо на него се е появил живот. Освен участъците покрити с растителност – вероятно семената са били пренесени на острова чрез птичите изпражнения – екипът се натъкнал на стотици саждени рибарки, гнездящи по отвесните скали на Хунга Тонга, наред със самотни забулени сови, прелитащи над тях.

И макар да е новопоявил се, островът вече е застрашен. Понякога подобни образувания оцеляват едва месеци, преди ерозията да ги изпрати в историята. Никой не знае колко дълго ще се задържи Хунга Тонга над водата.

Засега прогнозите са мрачни. Островът ерозира в резултат на валежите по-бързо от очакваното.

Междувременно учените се опитват да разберат колкото се може повече за този мимолетен рай.


Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини