На Марс и на Северния полюс по-топло от САЩ - 12 жертви на екстремния студ

Арктическият студ в Средния Запад на САЩ отне живота на най-малко 12 души, съобщава "Ройтерс".

Рекордно ниски температури са регистрирани в Средния Запад и някои източни щати. Бруталният студ принуди хората да останат по домовете си и на места властите да обявят извънредно положение. Полярният мраз дори доведе до спиране на пощенските услуги от Дакотите до Охайо, което се случва изключително рядко.

Учениците са във ваканция в сряда и четвъртък. Полицията предупреди, че има голям риск от инциденти по заледените магистрали. В щата Мичиган всички държавни учреждения ще останат затворени в четвъртък.

Съобщава се за най-малко 12 смъртни случая вследствие на екстремното метеорологично време от събота в Мичиган, Айова, Индиана, Илинойс, Уисконсин и Минесота.

Щатската полиция в Илинойс е спасила 21 души, които са бедствали в автобус, който е закъсал.

Други медии съобщават, че на места температурата падна повече от минус 30 - минус 40 градуса, но се усеща като -50 градуса.

Чикаго беше едно от най-студените места на Земята. Близо 2000 полета бяха отменени на летищата в града. Улиците в Чикаго са празни. Отменени са и някои железопътни услуги за и от Чикаго. В Минесота бяха отчетени -48 градуса по Целзий. Дори на Северния полюс е по-топло - минус 31 градуса по Целзий. На Марс също е по-топло.

Според експерти арктическият студ в Средния Запад е в резултат на полярна вихрушка, след като горещ въздух от Мароко внезапно затопли Северния полюс, разделяйки вихрушката на части, които са започнали да се "скитат" на юг.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини