Колко знаят европейските граждани за космоса

    Европейците са безспорно заинтересовани от космическите дейности, а идеята за обединяване на ресурсите между европейските страни се счита за важна единодушно от европейските граждани. Това са само две от интересните констатации от неотдавнашно проучване на общественото мнение по въпросите, свързани с космоса.

    Проведено от името на ESA от Harris Interactive през декември 2018 г., проучването обхваща над 5000 души на възраст над 18 години и представители на обществеността в петте най-населени страни в Европа - Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия.

    Проучването установява, че почти единодушно европейците са идентифицирали три основни приложения на космоса - по-доброто разбиране на Вселената, наблюдението на собствената ни планета, например ефектите от изменението на климата, и възможността да се улесни животът на Земята, например в транспорта или комуникациите.

    Чували ли сте ЕКА?

    По-малко хора вярват, че космическите дейности могат да ни предпазят от заплахи от космоса, макар че почти всички са съгласни, че това трябва да бъде приоритет. Това може да се приеме силна подкрепа в полза на касаещите космическата сигурност в предложения в програмата, които ще бъдат направени по-късно тази година на конференцията Space19 +, пише ЕКА

    Разочароващ резултат от проучването е, че само 4 от 10 европейци се чувстват добре информирани за европейските космически дейности. Мнозина са чували за европейски космически програми и ЕКА, като на въпроса дали знаят за ЕКА, 83% са отговорили положително, но само 37% са заявили, че знаят точно какво е това.

    Колко струват космическите дейности?

    Интересно е, че въпреки че хората не знаят много за дейностите на ЕКА, те значително надценяват разходите за космическите дейности за данъкоплаците в своите страни. Въпреки че тези разходи са около 10 евро годишно на гражданин в обхванатите в проучването страни, много малко анкетирани са оценили това правилно.

    Средно европейците оценяват цената на космическите дейности на 245 евро годишно на гражданин, което е над 20 пъти повече от действителния размер.

    Интересно е да се отбележи, че европейците все още идентифицират две исторически космически „суперсили”, САЩ и Русия, но с Европа като техен основен конкурент, а не Китай. Почти всички анкетирани са изразили съгласие, че европейските страни трябва да обединят ресурсите си, за да направят това.

    Важни ли са космическите дейности?

    Беше отбелязано, че във всички европейски страни значимостта, която се приписва на Европа, надвишава тази, която се приписва на собствената им страна. Дори 85% от интервюираните британски граждани, в контекст, силно повлиян от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, смятат за важно европейските страни да обединяват ресурсите си за космически дейности.

    Като цяло обаче 90% от респондентите са имали положително мнение за космическите дейности.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини