Платформа на Baidu дава тласък на автономните автомобили

Китайската компания Baidu направи наскоро няколко големи анонса относно Apollo – технологична платформа с отворен код, предназначена за автономни автомобили. Системата вече се използва от партньори на компанията, вкл. в Китай и САЩ.

Първият анонс е свързан с пускането на Apollo Enterprise за превозни средства, които ще влязат в масово производство. От Baidu заявяват, че платформата Apollo вече се използва от над 130 партньора на компанията от цял свят. Сред тях е китайският стартъп за електромобили WM Motors, който планира да започне производство на автономни автомобили от трето ниво* към 2021 г.

Apollo Enterprise ще предлага решения в различни направления, свързани с автономните превозни средства: автономно шофиране по магистрали, автономно паркиране, напълно автономни мини-бусове, интелигентна карта, както и DuerOS (гласов асистент на Baidu) за автомобили.

Освен това Baidu пусна Apollo 3.5 – най-новата версия на платформата. С този ъпдейт тя вече поддържа шофиране в „сложни градски зони и предградия“. Apollo 3.5 се използва от клиенти като Udelv (стартъп в сферата на доставките чрез автономни ванове), който сключи партньорство с Walmart и в момента тества доставки на различни хранителни стоки.

Очакванията са тази година платформата Apollo 3.5 да се използва от над 100 активни, самоуправляващи се превозни средства на територията на САЩ.

Плановете на Baidu за Китай предвиждат пускане на 100 робо-таксита, които ще покриват общо 130 мили пътна мрежа в Чангша (административен център на провинция Хунан). Робо-такситата ще използват друга технология на Baidu – т.нар. V2X (vehicle-to-everything**), която ще им позволява да комуникират с компоненти от пътната инфраструктура, като например светофари и други светлинни сигнализации.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет


* Нивата на автономност при шофиране определят степента, до която даден автомобил е автономен. Системата на оценяване е шестстепенна, като първа степен е нулева и при нея отсъства участие на автоматизирани системи при управлението на автомобила, а всички решения и действия се осъществяват изцяло от водача. При най-високата степен на автономност (5-та) всички действия се извършват от системата, като човешкият компонент е напълно отстранен от процеса на управление и вземане на решение.

** V2X “Vehicle-to-everything“ е технология при която системите в превозното средство предават входяща информация, до обект, който може да повлияе на неговото поведение съобразно тази информация: шофьор или друга система. Възможна е и обратната връзка. Тя съчетава няколко други системи като V2I, V2N, V2V, V2P, V2D и V2G

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини